Novosti

Politika

Katarina Peović: Ljubav između Glavaša i Milanovića traje već neko vrijeme

Katarina Peović i Rada Borić komentirale su za Novosti odluku predsjednika Milanovića da vrati odličja Branimiru Glavašu

Large peovic

Katarina Peović i Rada Borić (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Predsjednik Zoran Milanović prije nekoliko dana vratio je čin i odličja Branimiru Glavašu optuženom za zločine nad srpskim civilima u Osijeku, koje mu ih je 2010. godine oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović. Kako stoji u službenoj objavi, Odluka o oduzimanju odlikovanja od 19. kolovoza 2010. prestaje važiti u skladu s odlukom Ustavnog suda iz 2015. i Vrhovnog suda iz 2016., kojima se ukida osuđujuća presuda za ubojstva srpskih civila u Osijeku početkom 90-ih godina u slučajevima "Selotejp" i "Garaža", a na osnovi koje su Glavašu odlikovanja bila oduzeta.

Osim nekoliko udruga te saborskog zastupnika Milorada Pupovca reakcija na ovu odluku nije bilo u javnosti.

Naime, na Milanovićev potez reagirala je udruga Documenta iz koje su poručili da ta odluka, iako zakonita, nije primjerena ni etički prihvatljiva te su podsjetili kako su Ustavni sud i Vrhovni sud slučaj Glavaš zbog proceduralne pogreške vratili na početak, a činjenice o počinjenim zločinima su sudski utvrđene.

Protiv Milanovićeve odluke reagirala je i udruga veterana Domovinskog rata i antifašista VeDRA, koja je Milanoviću uputila otvoreno pismo u kojem izražavaju zabrinutost i razočaranje vraćanjem odlikovanja "Branimiru Glavašu, besprizornoj osobi osuđenoj za najgore ratne zločine, ali kojoj je prvostupanjska presuda ukinuta iz proceduralnih razloga i postupak vraćen na početak".

Od hrvatskih političara reagirao je tek predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je putem Facebooka Milanoviću poručio da bi ga on promaknuo u Poglavaša RH da ima ovlasti predsjednika. S obzirom na blage reakcije iz Hrvatskog sabora, komentar smo zatražile od zastupnica Rade Borić iz Nove ljevice te Katarine Peović iz Radničke fronte.

- Čini se da predsjednik Zoran Milanović vodi donkihotovsku borbu protiv hrvatskog pravosuđa. A žrtve te borbe su oni kojima je napravio štetu. Ona je donkihotovska jer ju je on napravio takvom birajući slučajeve poput Glavaševog - rekla je Borić za Novosti, te poručila kako bi nas trebalo čuditi i zabrinuti zašto se od svih poteza koje je mogao učiniti odlučio baš Branimiru Glavašu vratiti odličja. Isto tako, smatra Borić, trebalo bi nas zabrinuti i Milanovićevo objašnjenje da je to zato što je Glavaš "to tražio", te da mu je "zahtjev utemeljen", a njegova "odluka zakonita".

- Bez obzira na to što je Glavaš formalno pet godina neosuđena osoba, te je vraćanje odličja u skladu s odlukama Ustavnog i Vrhovnog suda, Milanović zaboravlja da je ponovno suđenje na Županijskom sudu "u tijeku". Ne vidim motivaciju za takvu odluku kao ni zašto je to upravo sada napravljeno. A postavlja se pitanje koju poruku šalje žrtvama. Osim toga, Glavaš je svoja odličja prodao još 2010. godine tako da nisu ni u Glavaševim ni u rukama države. Tako da mu formalno i nema što vratiti. Niti, ako ponovo bude osuđen oduzeti. Onima koje je odnijela Drava svejedno je, ali nije onima koji ih pamte – poručila je Borić.

Katarina Peović pak smatra da je Milanovićeva odluka da vrati odličja Branimiru Glavašu još jedan potez koji pokazuje do koje mjere je spreman ulagivati se rigidnoj desnici.

- Ostaje pitanje do kada i u kojoj mjeri su ga njegove pristaše spremne opravdavati. Ljubav između Glavaša i Milanovića traje već neko vrijeme, ne čudi da Milanović sada uzvraća Glavašu za njegovu podršku na predsjedničkim izborima – podsjetila je Peović za Novosti te dodala kako su mnogi koji su podržali njenu osudu Miroslava Škore, koji je najavio da bi pomilovao osuđenog zločinca Tomislava Merčepa, ipak glasali za Milanovića kao "manje zlo".

- Sada se pokazuje, kako to često biva, da je "manje zlo" – veće zlo. Milanović je desniji od bivše desne predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Nije bilo nikakvog razloga da se Branimiru Glavašu vrate odličja samo zato jer je zbog proceduralnih razloga ukinuta prvostupanjska presuda za okrutne ratne zločine u Osijeku. Čak ako usporedimo Škoru i Milanovića, Škoro se opravdavao da je to rekao zbog Merčepovog "slabog zdravlja", dok Milanović odgovara da je to zato jer su neke od njegovih žrtava bile i krive! – zaključila je Peović.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više