Novosti

Kratko & jasno

Katja Lihtenvalner: Ubijeni novinar je pisao o skandalima vlasti

Iz sadržaja portala vidljivo je da je Giorgos Karaivaz, urednik i novinar na portalu bloko.gr, imao vrlo dobre veze s policijom, a time i pristup informacijama kakav drugi novinari u Grčkoj nemaju, kaže reporterka iz Atene

Large internacionala  mini

(foto Ayhan Mehmet)

Prošlog je petka u Ateni s najmanje šest hitaca ubijen novinar Giorgos Karaivaz, što je treće ubojstvo novinara u EU-u u posljednje četiri godine. Što se zna o Karaivazovom radu?

Osim što je radio na Televiziji Star, Karaivaz je bio urednik i novinar na portalu bloko.gr. Radi se o mediju koji na prvi pogled izgleda kao stranica policijskog sindikata, a objavljuje vijesti, ali i izjave policijskih dužnosnika kakve nisu uobičajene. Iz sadržaja portala vidljivo je da je Karaivaz imao vrlo dobre veze s policijom, a time i pristup informacijama kakav drugi novinari u Grčkoj nemaju. Što je još s tim informacijama radio, vjerojatno nikada nećemo saznati, ali ono što je objavljivao u javnosti se smatra kredibilnim.

O čemu je pisao u posljednje vrijeme?

Najviše o skandalima vezanima uz vladajuću stranku Nova demokracija. Tijekom veljače se bavio slučajem takozvanog grčkog Epsteina, bivšeg umjetničkog direktora nacionalnog kazališta Dimitrisa Lignadisa, optuženog za silovanje. Karaivaz je tvrdio da mu je policija, po nalogu vlade, dala pet dana vremena da sakrije dokaze. Tvrdio je i da je Nova demokracija godinama znala za ta silovanja, da je Lignadis puno znao o političarima i da bi neki od njih mogli završiti u zatvoru ako on progovori. Bavio se i slučajem dodjele policijske zaštite TV voditelju Meniosu Fourthiotisu. Zbog kritika javnosti, jer radilo se o čak 14 policajaca, došlo je do javnog raskola unutar policije, a Karaivaz je nagađao da voditelj vjerojatno također zna stvari za koje vlast ne želi da se saznaju.

Neki ministri izjavljuju da je ubojstvo povezano s "organiziranim kriminalom"?

Karaivaz je istraživao organizirani kriminal, a ovakva vrsta profesionalnih atentata i međusobnih obračuna kriminalnih klanova događa se već godinama, praktički jednom mjesečno. No organizirani kriminal obično uključuje i političare na visokim pozicijama i korumpiranu policiju, što je bilo evidentno i na suđenju ekstremno desnoj stranci Zlatna zora.

Kakvo je stanje medijskih sloboda u Grčkoj?

Najveći je problem to što velike medijske kuće funkcioniraju kao propagandna mašinerija politike, prije svega Nove demokracije, kao i to što su pod utjecajem svojih vlasnika oligarha koji su praktički država u državi. Neovisni mediji postoje, ali nijedan nije televizijski, što je za Grke najvažniji medij.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više