Novosti

Politika

Katran i perje: Dnevnik 2

Rivajvl devedesetih na HRT-u: katastrofalni Dnevnici, krcati amaterizmom, usiljenim pokušajima humora i posvemašnjom neodgovornošću, primjer su loše propagande u korist ekstremnog krila jedne političke stranke

Latw7s6m604jlvi4ptyhjfkonwm

Branimir Farkaš (foto Jurica Galoić/PIXSELL)

Hrvatska televizija upravo živi još luđe vrijeme od onoga kada su ekranima paradirali Branimir Dopuđa, Mladen Lacković, Maja Freundlich i ostali vitezovi tzv. državotvornog novinarstva. Stanje na javnoj televiziji personificira voditelj središnje informativne emisije Branimir Farkaš: katastrofalni Dnevnici, krcati amaterizmom, usiljenim pokušajima humora i posvemašnjom neodgovornošću, primjer su loše propagande u korist ekstremnog krila jedne političke stranke.

U nedjeljnom Dnevniku Farkaš i urednička ekipa uopće nisu smatrali shodnim izvijestiti da je svrgnuti ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar u emisiji njihove vlastite televizije ‘Nedjeljom u 2’ optužio bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića za pokušaj etničkog čišćenja hrvatskog filma. Njihova potpuno infantilna verzija, objavljena tek u 15. minuti, glasila je: ‘Hribar je iznio teške optužbe na račun Hasanbegovića.’ Kakve optužbe, nesretni gledatelji nisu mogli saznati sve do Dnevnika 3.

Do tada, nedostajao je samo komentar pokojnog Tuđmanovog uvoznog novinarskog asa Carla Gustava Ströhma koji bi, sve pljujući u mikrofon, napao Hribara, a da pritom nikome ne bi bilo jasno zašto. Umjesto vijesti, serviran je intervju s Antunom Vrdoljakom, čovjekom od kojeg je besmisleno tražiti ijedan suvisao odgovor. Stoga je Farkaš gledatelje odlučio usrećiti detaljima iz svoje biografije: da je na HTV došao 1989., da mu je Vrdoljak bio direktor te da je i sam bio protagonist historijskih zbivanja.

‘O Domovinskom ratu je bilo dosta filmova. Neki su bili malo, ‘ajmo reći, izrugujući, neki su bili dosta kritički, kako vi gledate na to?’ profinjenim je formulacijama voditelj Dnevnika zaskočio redatelja, pa se Vrdoljak pogubio u posvemašnjem ratnom pandemoniju, govoreći o žrtvama, grobovima, sanducima i sličnom. Velika je šteta što je ovom prigodom izostao recimo esej o pogubnosti filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’ na domoljubni odgoj djece i adolescenata. No ukoliko Farkaš ovako nastavi, mogli bismo dočekati i ovakve ocjene u središnjoj emisiji HTV-a i HNIP-a.

U Dnevniku od ponedjeljka prešućen je buran sastanak filmaša iz inicijative Puk’o nam je film, inače glavna vijest u svim medijima, osim na HRT-u. Bilo je tu filma k’o u priči, ali bez nepoćudnih filmaša: te premijera ‘Anke Brazilijanke’, te redoviti dnevni prilog o vremenskim prilikama na snimanju ‘Generala’, te snimanje 627. verzije Robina Hooda u Dubrovniku. Zato je deset dana ranije, lica ozarena kao da je upravo još jednom oslobođen Ante Gotovina, Farkaš već u devetoj minuti Dnevnika svečano najavio ispad udruge U ime obitelji na račun ovih novina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više