>

novosti logo

Kolumne Kolumne

Kako diše Hrvatska

Ideja emisije ‘N1 fokus’ je jednostavna: razgovarati s tzv. običnim ljudima raznorodnih profila. Začuđujuća je njihova artikulacija – sugovornici različitih političkih opcija dijele pesimizam, ‘egzilizam’ (u inozemstvu već imaju nekoga, sami bi otišli ili će otići) i razočaranje političkom elitom

Povratak, Klasik TV, 4. prosinca, 17:30

Gledaš svoj omiljeni Klasik TV i uočavaš zanimljivu dramsku situaciju koja te uvlači u film: u prvim godinama okupacije, negdje na Jadranu, nekakav oružnički gizdelin (Rade Šerbedžija) harači mjestom, sije strah, zatvara antifašiste, no grupa prkosnih skojevaca opkoljava njegovu postaju. On unutra muči ljude, baca ih kroz prozor kako bi svi vidjeli da se ne šali i čeka Talijane, pa se skojevcima, hoćeš-nećeš, pridružuju i pojedini mještani (Boris Dvornik). Napetost u filmu je carpenterovska, kao u ‘Napadu na policijsku postaju 13’, atmosfera u kadru je zlokobna i stvar teče sjajno sve do ne baš sretnog kraja… Tko je režiser tog partizansko/nepartizanskog filma? Čekaš odjavnu špicu i tamo te dočeka grom iz vedra neba – Antun Vrdoljak! Pa on je nekoć, u nenarodnom režimu, znao snimati filmove?! Izvrstan casting – Rade Šerbedžija kod njega je ostvario dvije doslovce briljantne oružničko/domobranske uloge, u ovom filmu i u ‘U gori raste zelen bor’, zatim Milena Dravić, Boris Buzančić, Karlo Bulić, Matko Raguž, mladi Dragan Despot, svjež kao rosa. Ukratko, naše a svjetsko, pa se zapitaš što mu je, do vraga, zadnjim filmom – ‘General’ je, zapravo, jedini Vrdoljakov partizanski film – trebalo od svog opusa učiniti predmet sprdnje? Brojna rodbina koja treba lovu, rekao bi Vrdo. Njegova odjavna špica, njegova stvar, a mi preporučujemo Klasik TV – današnji će gledatelj više saznati o našim ratovima, ljudima i karakterima gledajući ‘partizanske’ filmove Tončija Vrdoljaka, Žike Pavlovića, Saše Petrovića, Puriše Đorđevića, Bate Čengića i sličnih imena kasnog socijalizma, nego iz svih kasnijih proizvoda srpske i hrvatske kinematografije. Klasik TV opravdava svoj naziv.

RTL Danas, 4. prosinca, 18:00

Bandića toliko volimo da smo najsretniji da postoje dva, kao onaj Englez koji je tako ljubio Njemačku da je bio ushićen što postoje dvije. Dario Juričan – kojemu su muljatori bili oduzeli ljudsko pravo da se zove Milan Bandić – predao je potpise za predsjedničke izbore, što je davež od kandidatske utrke napokon učinilo zabavnom i sadržajnom. ‘Donijeli smo malo korupcije u Sabor’, rekao je Juričan, ‘i trinaest tisuća potpisa, a nadam se da ću u četvrtak dobiti presudu da idem s imenom koje želim.’ Juričan je duhovit, ponekad do lucidnosti. ‘Reformirat ću gramatiku i uvesti osmi padež – kome, koliko’, kaže Juričan, a nisu loši ni drugi slogani: ‘Korupcija svima, ne samo njima!’, ‘Želim da se kriminalci osjećaju ugodno’, ‘Vjerujem u malog čovjeka, u korumpirano smeće’.

N1 fokus, 5. prosinca, 16:00

Nova emisija N1 televizije inovativna je i zaslužuje svaku pohvalu. Ideja je jednostavna: dovesti u studio takozvane obične ljude, nespecijaliste za politiku, raznorodnih profila, pa u razgovoru s njima doznati kako diše stvarna Hrvatska. Začuđujuća je artikulacija koju smo čuli – sugovornici različitih političkih opcija dijele pesimizam (u prvoj emisiji grijeh bi bio bilo koga opisati kao optimista), potom ‘egzilizam’ (u inozemstvu već imaju nekoga, sami bi otišli ili će otići ili bi svesrdno preporučili bližnjima da odu), razočaranje takozvanom političkom elitom (niti jedan kandidati nije izazvao eksploziju entuzijazma, svi će manje-više na dan izbora začepiti nos i glasati za nekoga od svojih kandidata), a spašava ih humor. Na pitanje je li sve u Hrvatskoj crno ili ima i bijeloga, jedan je sudionik rekao da bijelo vidi jedino u nosu istaknutog političara, dok je drugi gost rekao kako jednog od kandidata ‘mi u kući zovemo Adolf’ (ne po Dadi Topiću, dakako). Pohvale urednicima i voditelju.

RTL Danas, 5. prosinca, 18:30

Goran Latković napravio je dobar prilog o aferi koja je moguća samo kod nas i u ‘regionu’: sve adventske kućice gradonačelnik je dao praktički badava svojim jaranima, a oni ih dalje preprodaju po desetorostrukoj cijeni jadnim obrtnicima koji onda hamburger naplaćuju po 60-70 kuna – taj je hamburger toliko skup zbog hobotnice. Rekli bismo mafijaške, ali mafija još uvijek ne ide na izbore i šalje konjske glave u krevet, a toga ovdje još nema. ‘Advent im više miriše na korupciju nego na kobasice’, kažu ljudi koji imaju osobno iskustvo s najmom kućica. ‘Govorimo o iznosima od 50 do 90 tisuća kuna za istu lokaciju. To je kućica 2,80 metara s 1,80 metara. Za taj novac, za 90 tisuća kuna, unajmiš najbolji lokal u gradu na više mjeseci…’, kaže jedan ugostitelj, dok je novinar ‘24 sata’ Ivan Pandžić, koji je aferu i otkrio, rekao kako i te astronomske cijene svake godine rastu. ‘Zakup ugostiteljima je svake godine od 15 do 20 posto skuplji. ‘Kraljevi adventa’ međutim plaćaju isti zakup Gradu godinama. Tu se cijena nije mijenjala, imaju još i popust. Zato je ove godine došlo do tolikog vala nezadovoljstva i ugostitelji su rekli – dosta je bilo’, otkrio je Pandžić. Suradnja Grada i ‘kraljeva adventa’ ima sve osobine horora: unajmitelji kućica moraju prodavati točno određene proizvode, po manje-više precizno utvrđenim cijenama, određene kartice jamče popust, sve utvrđuju nepoznati gazde iz pozadine. Tko zna koliko je tu sve interesa ugrađeno, i čijih. A ovaj se sicilijanski model koristi tijekom cijele godine, na svim manifestacijama u gradu. ‘Adventisti’ su očito najprivilegiranija vjerska zajednica u državi. U zemlji u kojoj DORH-u i Uskoku treba više godina da riješe klasični kokošarski slučaj Sauchinih dnevnica, jasno je da ćemo pravosudni epilog ove afere dočekati negdje oko 2050. godine. Brži će biti božji sud nego puževska ovozemaljska pravda.

Vijesti, N1, 8. prosinca, 18:00

Miroslav Škoro otkrio je na središnjem predizbornom skupu u Zagrebu kako su predsjednički izbori, barem što se takozvane desnice tiče, zapravo izbori za šefa HDZ-a. Uz Škoru su Davor Domazet Lošo, Zlatko Hasanbegović, Stjepan Tuđman, Ruža Tomašić, Željko Glasnović, Božidar Alić, gospođa iz Kraša… ‘Andrej Plenković je izdao HDZ i Franju Tuđmana. Kolinda Grabar-Kitarović je kandidatkinja Plenkovića. Glas za Kolindu je glas za Plenkovića. Obraćam se HDZ-ovim biračima, ja ću biti vaš predsjednik, baštinit ću Franju Tuđmana. Neću iznevjeriti ne samo HDZ-ovce nego i druge stranke koje su me podržale. Maknimo ove jer oni ne razumiju ništa. Želim biti predsjednik ujedinitelj našeg napaćenog naroda’, rekao je Škoro. Ako svedemo stvar na bitno, retuđmanizacija Hrvatske znači ojačavanje modela ekonomije koji su uspostavili Tuđman, Kutle, Gucić, Bandić itd. Ne treba imati iluzija, nema tu nikakve ideologije. Samo lova.

1/2