Novosti

Društvo

Katran i perje: Šinjel

Slaven Letica u analizi modne sezone 1990/91: Kao član tadašnjeg državnog izaslanstva za put u SAD dobio je tri soma dolara, koje je morao vratiti jer su ga tamo svime častili iseljenici. Čak je ‘kupio i jedan skupi kaput koji još uvijek ima, računajući da će mu to biti priznato’

D91d34ln29j868slwy36979s4ff

Slaven Letica  (foto Dalibor Urukalović/PIXSELL)

Uobičajeno virtuozan nastup sociologa Slavena Letice u ‘Temi dana’ HTV-a u petak, 10. veljače mogao bi se sažeti u jedno, zapravo u dvije stvari.

Prvo, lijevi kradu kao desni, doduše ne gore od desnih, ali to barem trenutačno tako izgleda. Drugo, afera ‘lažni putni nalozi’ mnogo će više štetiti SDP-u nego što su mnoge afere naštetile HDZ-u. Zašto? Pa zato ‘jer je malom čovjeku svakako lakše shvatiti ovaj skandal nego neke druge’, ustanovio je nanovo ugledni politički analitičar, koji je do prije 14 mjeseci kao ozbiljan sugovornik tretiran isključivo u ‘Markovom trgu’ i ‘Bujici’.

- Skandal je nezgodan za SDP iz dva razloga: jer se radi o putovanjima i putnim nalozima. To je nešto što je blisko običnim ljudima. Suma od 540.000 kuna je nešto što običan čovjek može predočiti. Kad se radi o prevarama od stotinjak milijuna eura, ljudi se ne usude u tim kategorijama misliti. Zato smatram da će šteta za SDP biti velika - rekao je Letica.

Znanstvenik je nedavno dodatno proslavljen činjenicom da je na portalu Novosti otkriven njegov izuzetno kritičan tekst iz 1981. godine, koji govori o zdravstvenoj politici u socijalizmu i pogubnom utjecaju Josipa Broza Tita na istu. Letica je ovaj davni istup jednoglasno ocijenio vrhunskom društvenom provokacijom.

Analitičarev recentni istup u ‘Temi dana’ ipak je bio razmjerno beznačajan u odnosu na bujicu vijesti HTV-a o aferi ‘putni nalozi’, koja je zauzela potpuno neproporcionalan prostor u odnosu na još uvijek postojeće suđenje bivšem HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu ili aferu Barišić. Ipak, slavljenički ugođaj ‘Teme dana’ na kraju je malo pokvario kroničar pretvorbeno-privatizacijskog kriminala Darko Petričić. On je rekao da je SDP-ovom Tomislavu Sauchi određen istražni zatvor zbog pola milijuna kuna, dok tako nije bilo s bivšim HDZ-ovim ministrom prometa Božidarom Kalmetom u čijih se nekoliko slučajeva spominje dvadeset puta veća svota.

Svojim brutalno iskrenim priznanjem Letica je naposljetku ukrao show. On je naime 1990. kao član državnog izaslanstva za put u SAD dobio tri soma dolara, koje je morao vratiti jer su ga tamo svime častili iseljenici. Čak je ‘kupio i jedan skupi kaput koji još uvijek ima, računajući da će mu to biti priznato’. No u strogo Tuđmanovo doba, kad je svaki kriminal bio zabranjen, ekipi je u Zagrebu naloženo da lovu za put vrati. Kakva je bila sudbina kaputa, nažalost, nismo saznali. ‘S ovom anegdotom završavamo emisiju’, zaključio je urednik Branko Nađvinski. U zraku je ostalo sudbonosno pitanje: je li to bio njujorški smoking ili Staljinov šinjel?

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više