Novosti

Politika

Katran i perje: Slatka tajna

Ministar Davor Ivo Stier u borbi protiv cyberterorista: Nedužne korisnike informativnih usluga maltretiralo se zastrašujućom viješću da je u kompjuterskom sustavu Ministarstva vanjskih i europskih poslova izvršena hakerska provala

Wwaa7jlxnuv84isslvgj2s9eou1

Davor Ivo Stier (foto Robert Anić/PIXSELL)

Subota – đačka bubota, govorilo se u Srbiji davno, jer bi tog dana učitelji iz čista mira stali dijeliti bubotke. Pa zašto – pitali bi nedužni đaci rijetko učitelje jer ni to nisu smjeli – kad nismo ništa uradili? Niste, ali uradićete, odgovarali bi prosvjetni radnici u duhu čuvenog rasističkog vica o malom Ciganinu i njegovom tatku. Protekla subota u Hrvatskoj bila je – medijska bubota. Nedužne korisnike informativnih usluga čitavog dana se maltretiralo zastrašujućom viješću da je u kompjuterskom sustavu Ministarstva vanjskih i europskih poslova izvršena hakerska provala. Vijest je objavljena još u petak, kad je ispaljen ovaj televizijsko-internetski metak.

Sigurnosno zabrinuti voditelji raznih dnevnika padali su u rutinske narkoleptičke stupore, kao što je običaj kada se radi o državnim ugrozama. Zabrinuti stručnjaci za sigurnost davali su mrtvo-ozbiljne sigurnosne komentare, nagađajući otkud je stigla ova nečuvena opasnost. ‘Hakerski napad je izvršen za vrijeme prethodne vlade’, izjavio je ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier i umirio uspaničenu naciju riječima da niti jedna informacija od strateškog značaja za Hrvatski nije kompromitirana.

Pred televizijskim kamerama u roku keks se stvorio proslavljeni bivši prvi čovjek ovog resora Miro Kovač Smješko. Uobičajeno euforično raspoložen, Kovač je potvrdio da se napad dogodio još u listopadu, pa je MVEP odmah o istom informirao bivšeg tehničkog/opozvanog predsjednika Vlade Tihomira Oreškovića, a prilikom primopredaje dužnosti i novog ministra. ‘Sve su mjere u cilju zaštite podataka i nacionalne sigurnosti tada poduzete’, rekao je Kovač i naglasio da su tajne ostale tajnama. Stier je pak otkrio da je ovaj potpuno neuspješni napad došao s istoka, da nema veze s posjetom Andreja Plenkovića Ukrajini (tj. da nisu krivi Rusi) i da su napadači ciljali izuzetno važne informacije o euroatlantskim integracijama. Najsposobniji agenti SOA-e su zbog ove tarapane pušteni s lanca i sada po zagrebačkim birtijama traže hakere s istoka.

Tu nije bio kraj uzbudljivom tjednu ministra Stiera, koji se proslavio primanjem predstavnika Koordinacije udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, na čelu s Josipom Jurčevićem, povjesničarem i borcem protiv filmske hegemonije HAVC-a. Tom prilikom istaknuta je još gora opasnost za sigurnost Hrvatske: lokalna televizija u kanadskom Ontariju prikazala je skandalozan film ‘15 minuta – masakr u Dvoru’ koji iskrivljuje činjenice o Domovinskom ratu! Stoga je ministar izvijestio neobično društvo o aktivnostima što ih hrvatska ambasada u Torontu poduzima po tom nečuvenom pitanju. No konkretni koraci ostali su – tajna.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više