Novosti

Politika

Kekin: Većini liječnika priziv savjesti pojavio zadnjih 10 godina

U Hrvatskoj trenutno imamo 60 posto liječnika te struke koji imaju priziv savjesti. Većina njih još prije desetak godina imala priziv savjesti. Ta naša epidemija ubrzala se u posljednje vrijeme. To je stvar društvene atmosfere i onoga što se poticalo, tko je vodio bolnice, tko je bio na pozicijama moći, rekla je Ivana Kekin

Large kekin

Ivana Kekin (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Saborska zastupnica Ivana Kekin komentirala je za N1 televiziju  slučaj trudnice Mirele Čavajde, kojoj se u Hrvatskoj onemogućava prekid trudnoće.

"Ovaj slučaj pacijentice Mirele Čavajde je još jedan dokaz oko toga koliko je ova Vlada nefunkcionalna i koliko su njezini ministri nefunkcionalni. Beroš izlazi van i kaže da se treba provoditi zakon i da u hrvatskim zakonima treba biti dostupan abortus, pri čemu je on sam ministar rekao kako se u hrvatskim bolnicama kadrovira, kazavši da je stranka izabrala put. Njegova stranka već 30 godina kadrovira u bolnicama i kadrovira ljude na pozicijama moći i odgovorni su za to da se u Hrvatskoj stvara atmosfera u kojoj imamo 60 posto ginekologa s prizivom savjesti", rekla je Kekin.

Podsjetimo, Čavajda se javila za prekid trudnoće u četiri zagrebačke bolnice – KB Sv. Duh i Vinogradska odbile su obaviti taj zahvat, a iz KB Merkura i Petrove još nije stigao nikakav odgovor.

"Usto, podsjećam ministra da je Ustavni sud 2018. tražio od Vlade da u roku od godinu dana donese zakon koji će regulirati prekid trudnoće, a koji neće biti restriktivniji od ovoga koji imamo i usklađen s medicinskim postignućima. I ovaj zakon bi trebao omogućiti svakoj građanki da do 10. tjedna u svakoj bolnici u Hrvatskoj može napraviti abortus, a nakon toga, uz konzultaciju sa stručnjacima", rekla je Kekin.

Podsjetila je da je u Sloveniji zakon identičan onom hrvatskom. "Slovenija ima isti taj zakon, jer su ga prepisali iz Jugoslavije, i tamo to nije problem", rekla je Kekin.

"U Hrvatskoj trenutno imamo 60 posto liječnika te struke koji imaju priziv savjesti. Većina tih liječnika nije još prije desetak godina imala priziv savjesti. Ta naša epidemija priziva savjesti se ubrzala u posljednje vrijeme. To je stvar društvene atmosfere i toga što se u društvu poticalo, tko je vodio bolnice, tko je bio na pozicijama moći", rekla je Kekin.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je da je neprihvatljivo da u gradskoj bolnici svi liječnici i sve medicinske sestre na ginekologiji imaju priziv savjesti. Dodao je da očekuje od novog vodstva bolnice da se to riješi.

U četvrtak se oglasilo i Ministarstvo zdravstva iz kojeg je priopćeno da je ministar Vili Beroš zatražio očitovanje bolnica u kojima je Mirela Čavajda potražila medicinsku pomoć.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više