Novosti

Društvo

Khashoggi bez suda

Tursko pravosuđe odlučilo je Saudijskoj Arabiji prepustiti suđenje ubojicama novinara Jamala Khashoggija koji je 2018. godine ubijen u prostorijama saudijskog konzulata u Istanbulu gdje ga je režim krunskog princa Muhameda bin Salmana doslovce rastrančirao

Large internacionala pono%c5%a1

Jamal Khashoggi (foto Wikipedia)

Tursko pravosuđe odlučilo je Saudijskoj Arabiji prepustiti suđenje ubojicama novinara Jamala Khashoggija koji je 2018. godine ubijen u prostorijama saudijskog konzulata u Istanbulu. Khashoggija je režim krunskog princa Muhameda bin Salmana – koji vlada u ime ostarjelog i dementnog oca Salmana bin Adbulaziza – doslovce rastrančirao u istanbulskom konzulatu u koji je Khashoggi ušao kako bi ishodio dozvolu za vjenčanje, a režim je za taj posao u Tursku poslao svoje najbolje kasapine.

Sudski postupak protiv 26 optuženika iz Saudijske Arabije započeo je u Istanbulu u srpnju 2020. godine. Svima se sudi u odsutnosti, a tužiteljstvo i sudac zaključili su da takvo suđenje više nema smisla, pa je predmet prepušten saudijskom pravosuđu. Takva odluka suda nikoga nije iznenadila. Tužiteljstvo je to zatražilo, ministar pravosuđa Bekir Bozdag dao je pozitivno mišljenje. Ubojstvo Khashoggija već četvrtu godinu opterećuje dvije sunitske regionalne sile. No, svakom opterećenju se pronađe olakšanje. To je u ovom slučaju opća situacija u svijetu, a posebno ekonomska kriza s kojom se Turska nosi već godinama praćena visokom inflacijom i slabljenjem lire (inflacija je 55 posto, najviše u posljednjih 20 godina), što sve pogoduje izmirenju sa Saudijskom Arabijom koja je em bogata, em je velika izvoznica nafte u vremenu kada ruska nafta možda ni Turskoj, koja Rusiji nije uvela sankcije, neće biti dostupna kao prije.

Pravdu za Khashoggija u Saudijskoj Arabiji nitko ne očekuje, baš kao što ne treba očekivati ni pravednu kaznu za počinitelje. Hatice Cengiz, zaručnica Khashoggija, koja ga je čekala pred konzulatom u Istanbulu na dan ubojstva, napisala je na Twitteru da se odlukom o odustajanju od suđenja tužitelj povinovao saudijskim vlastima. Njen odvjetnik Gokmen Baspinar je zaključio da je odluka protivna zakonu te da se njome krši turski suverenitet. Njemu je jasno da u Saudijskoj Arabiji neće biti nikakvog suđenja organizatorima i počiniteljima ubojstva jer su tamošnje vlasti slučaj već zatvorile, a brojne osumnjičenike oslobodile.

Reporteri bez granica su odluku, i prije nego što je usvojena i objavljena, nazvali "strašnom viješću". Obustavu postupka u Turskoj izravno je pomogla Saudijska Arabija koja je zahtjev da joj se prepusti suđenje poslala 13. ožujka. Razvidno je da tursko pravosuđe, kada je to potrebno, može odlučivati doista brzo i efikasno.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više