Novosti

Politika

Kim Jong-un se ukazao, ali Damir Boras nije

Na Dan slobode medija, koji se tradicionalno obilježava uz akciju pet minuta gromoglasne tišine, Inicijativa za Filozofski upozorila je na sustavno ignoriranje novinarskih pitanja upućenih rektoru Borasu o uskrati imenovanja novog dekana

20ai8syk7284ooxmvtzy7q3v6yp

Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu (foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Pridružujući se čestitkama medijskim radnicima na Svjetskom danu slobode medija kao i borbi za bolje uvjete rada i plaću dostojnu čovjeka, Inicijativa za Filozofski upozorila je na ponašanje rektora zagrebačkog Sveučilišta Damira Borasa, koji uporno ignorira novinare i ne želi im odgovoriti na pitanje zašto je Senatu predložio uskraćivanje tio imenovanje Nevena Jovanovića za dekana zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

'Nakon što je optužnica prijekog suda objavljena u obliku obrazloženja 'uskrate' kandidatu za dekana Filozofskog fakulteta, stvari su potpuno jasne. U međuvremenu se pojavio i Kim Jong-un, ali ne i Damir Boras. Brojni novinski tekstovi, televizijski i radijski prilozi zadnjih deset dana završavaju riječima 'očitovanje rektora nismo dobili', 'rektor je nedostupan' ili 'naša pitanja naišla su na muk iz rektorata'', ističe Inicijativa i podsjeća taksativno na Borasov odnos prema novinarima:

- rektor, navodno iznimno zabrinut za javnu i medijsku sliku Sveučilišta ulaže ogromnu količinu javnog novca u dva jalova idolatrijska biltena i jednu televizijsku emisiju, kao i u vlastitu odnosno sveučilišnu PR-službu - šuti kao zaliven još od petka poslijepodne.

- bilten Universitas izlazi jednom mjesečno kao dodatak dnevnim izdanjima Hanza medije (Jutarnji List, Slobodna Dalmacija) u čijem je Izdavačkom savjetu jedan od članova Damir Boras. To je onaj novinski prilog poznat javnosti po količini fotografija rektora po jedinici grafičkog prostora. Sveučilište u Zagrebu, zajedno sa Sveučilištem u Splitu, izdvaja za tu tiskovinu dva milijuna kuna javnog novca.

- u siječnju 2019. odlukom rektora Borasa smijenjen je Ivica Profaca s mjesta glavnog urednika Universitasa jer je prema zakonskim odredbama i pravilima struke kanio objaviti demanti Filozofskog fakulteta na jedan huškački tekst u formi apologije prorektora Čovića. Drugi bilten, Akademski glasnik, nije vrijedan spomena.

- Sveučilište u Zagrebu i Z1 televizija dobili su 15. siječnja 2020. – potpisom kandidata za počasni doktorat Milana Bandića – iz Gradskog ureda za obrazovanje 456.250 kuna za produkciju tv-emisije Sveučilišni Zagreb. Tu polusatnu amatersku reviju, u tjednom ritmu jedne premijere i dviju repriza, uređuje i iz studija vodi jedan od Borasovih prorektora, a njezina je svrha ‘praćenje svih važnih događaja u organizaciji sastavnica Sveučilišta u Zagrebu, predstavljanje značajnih projekata i izvannastavnih aktivnosti koje na sastavnicama provode studenti i nastavnici te svih gospodarskih subjekata s kojima sastavnice Sveučilišta u Zagrebu ostvaruju suradnju‘. Pregovori o uplati započeli su nekoliko mjeseci ranije, baš nekako u vrijeme kad je Bandić osvanuo kao predloženik za počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu.

- na web-stranicama Sveučilišta u Zagrebu postoji zanimljiva rubrika Novosti i Press, u kojoj zainteresirana javnost može pročitati i pogledati spomenute medijske proizvode. Na tom mjestu, jednako tako, postoji i podrubrika Mediji o nama koja već godinama zjapi potpuno prazna, bez ikakvih priloga i sadržaja. Očevidno još nije objavljen ni jedan medijski prilog ili sadržaj o Sveučilištu koji bi zaslužio da bude uvršten. To nije slučajno. Zna se kako se može pisati ili izvještavati o Sveučilištu u Zagrebu – samo i jedino onako kako to čini Universitas ili Sveučilišni Zagreb. To je još jedan aspekt nakaradnog koncepta autonomije rektora Borasa: dajte nam vašu lovu za naše amatersko veličanje lika i djela i nemojte nas ništa pitati. Zadnji financijski izvještaj dostupan na stranicama Sveučilišta u Zagrebu jest onaj za 2017. godinu. Bahatu šutnju u međuvremenu plaćamo dva i pol milijuna kuna javnog novca.'

Stoga, nastavljaju dalje, razumiju medijske profesionalce koji već danima nazivaju rektorat i nailaze na muk. 'Podupiremo njihova nastojanja za pravodobnim i objektivnim informiranjem javnosti i izražavamo ogorčenje što im bahatost i samovolja čovjeka koji obnaša javnu funkciju priječi normalan rad. Ponavljamo, čak se i Kim Jong-un u međuvremenu pojavio, ali ne i Damir Boras. Demokracija je nezamisliva bez svog četvrtog stupa. Javnost ima pravo znati!', završava u priopćenju Inicijativa za Filozofski

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više