Novosti

Politika

Rektor Boras ne želi potvrditi Nevena Jovanovića za dekana Filozofskog fakulteta

Na sjednicu Senata zagrebačkog Sveučilišta u utorak uvrštena je točka o uskraćivanju suglasnosti Nevenu Jovanoviću da postane dekan Filozofskoga fakulteta, čime se rektoru Borasu otvara put da imenuje njemu podobnog kandidata

4m7qk7xvxpgp4cw9s1pezybdl07

Neven Jovanović, predloženi kandidat za dekana Filozofskog fakulteta (foto Goran Stanzl/PIXSELL)

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras niti u vrijeme pandemije koronavirusa ne odustaje od provođenja samovolje i autoritarnog upravljanja ovom institucijom. Kao i često puta do sada, opet mu je na meti Filozofski fakultet. Boras je, naime, na iduću sjednicu Senata, sazvanu za 28. travnja, u utorak, kao 18. točku dnevnog reda, uvrstio odluku o uskraćivanju suglasnosti na prijedlog programa rada prof. dr. sc. Nevena Jovanovića, predloženog za dekana Filozofskoga fakulteta.

Krajem veljače Vijeće Filozofskog fakulteta prihvatilo je Jovanovićev program kandidature s velikom većinom glasova, 76 za i 9 protiv, čime je on postao jedini kandidat za tu funkciju, s obzirom da je program Marka Tadića (30 za i 55 protiv) odbačen. Budući da je Jovanović još tada najavio kako namjerava nastaviti kontinuitet projekata koje je pokrenula dosadašnja uprava, kao i da je bio aktivan u prosvjedima 2016. godine protiv sklapanja spornih ugovora Filozofskog fakulteta s Katoličkim-bogoslovnim fakultetom i tadašnjeg dekana Vlatka Previšića, Borasova opstrukcija izbora ne treba posebno čuditi. Uostalom, za sjednicu u utorak, predložio je i imenovanje povjerenstva za izbor Previšića u počasno zvanje professor emeritus.

O Borasovom pokušaju da spriječi Jovanovićev izbor, studente i studentice te zaposlenike i zaposlenice Filozofskog fakulteta, preko društvenih mreža obavijestila je dekanica Vesna Vlahović-Štetić. 'Rektor Boras u vrijeme kad se Sveučilište mora nositi s posljedicama potresa, pandemije i nadolazeće ekonomske krize, ponovno izaziva sukob na Sveučilištu i krizu upravljanja na našem Fakultetu, osporivši volju većine članova Fakultetskog vijeća. Naime, niz pritisaka rektora Sveučilišta u Zagrebu na odluke Vijeća Filozofskog fakulteta i rad uprave, nastavio se ovaj tjedan zahtjevom za očitovanjem na jednu odluku Fakultetskog vijeća i to na temelju usmenog prigovora neimenovanih kolega. Međutim, kulminaciju neprincipijelnog i autokratskog ponašanja doživjeli smo danas, kad se u prijedlogu Dnevnog reda sjednice Senata zakazane 28. 04. pojavila točka: 18. Odluka o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića', stoji u objavi na Facebooku.

U istom statusu dekanica je poslala i poruku Borasu: 'Članovi Senata dobili su poziv i dnevni red za sljedeću 8. Redovitu sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu. Sjednica je sazvana na način da je nemoguća rasprava sudionika i da će jedino pisani komentari biti priloženi u zapisnik, a te komentare sudionici sjednice neće moći čuti niti vidjeti prije glasanja. Na dnevnom redu je točka 18. Odluka o uskrati suglasnosti na prijedlog programa rada predloženika za dekana Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Nevena Jovanovića. Na prošloj sjednici Senata rekli ste da ćete još pročitati programe dva predloženika (FF i PMF), odnosno s njima razgovarati. Kako niste niti mailom niti pisano kontaktirali ni mene ni prof. Jovanovića uputila sam Vam mail da Vam je naš kandidat za dekana na raspolaganju za pojašnjenje programa. Odgovor nikad nisam dobila. Sad je na dnevnom redu Odluka o uskrati suglasnosti, a kolega Jovanović koji je i sam član Senata neće na ovako organiziranoj sjednici imati priliku obratiti se Senatu, a uskratili ste mu priliku da Vama pojasni eventualne nejasnoće u programu. Mislim da je riječ o velikom presedanu, uskrata suglasnosti na program, i to uz nemogućnost rasprave na sjednici Senata pa Vas molim da točku 18. skinete s dnevnog reda zbog nemogućnosti održavanja rasprave ili sjednicu organizirate tako da se prije glasanja može održati on-line rasprava', napisala je prof.dr.sc. Vesna Vlahović-Štetić, naglasivši da je 'ovakav rektorov postupak ozbiljan pokušaj uvođenja izvanrednog stanja na naš Fakultet i da je prijeko potrebno da o tome budete obaviješteni'.

Nakon što je Vijeće Filozofskog fakulteta odabralo Jovanovića za dekana, njegovu kandidaturu trebaju potvrditi rektor Boras i Senat Sveučilišta, nakon čega bi Vijeće FF-a glasalo o njegovom konačnom imenovanju.

S obzirom da ga Boras i Senat, koji je pod njegovom kontrolom, očito ne žele potvrditi, može doći do izvanredne situacije, posebno zbog toga što Upravi FF-a 1. listopada ističe mandat, nakon čega bi rektor mogao izabrati vršitelja dužnosti i tako na mala vrata zavladati Filozofskim.

Senatu se obratio i Jovanović, obavijestivši članove da rektor ni usmeno ni pismeno nije zatražio razgovor s njim ili objašnjenja oko programa. Podsjeća da je na tajnom glasanju Vijeća dobio većinu glasova. Jovanović upozorava da za točku 18. o uskraćivanju suglasnosti nisu dodana nikakva obrazloženja i pozvao članove Senata da pročitaju njegov program koji je javno dostupan na stranicama Filozofskog fakulteta i na ovim te da se o ovoj točki dnevnog reda omogući audio ili video rasprava uživo. 'Čim budem saznao koji su argumenti za uskratu suglasnosti mome programu, spreman sam na njih odgovoriti i u pismenom i u usmenom obliku, kao što sam na to bio spreman od 26. veljače ove godine', zaključuje Jovanović.

Osim ove točke, na dnevnom redu naći će se i još jedna, opet po Borasovom ukusu. Predložio je, naime, imenovanje povjerenstva za izbor u počasno zvanje professor emeritus prof. dr.sc. Vlatka Previšića, nekadašnjeg dekana Filozofskog za vrijeme čijeg mandata je i pokušano pripajanje s Katoličko-bogoslovnim fakultetom.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više