Novosti

Preporuke: serije

Klasni otoci

Od Manhattana osamdesetih do suvremene Grčke, klasna dinamika je u podlozi priča novije televizijske produkcije

Maestro in Blue (Netflix)

U procesu otvaranja balkanskog tržišta, Netflix je otkupio i prvu grčku seriju. Priča je to autora Christoforosa Papakaliatisa, koji osim autorstva potpisuje i režiju, ali igra i jednu od glavnih uloga. Na prvi pogled, osnovna priča pomalo podsjeća na "White Lotus"; sredovječni Orest, klasično obrazovani muzičar, na poziv lokalnog glavonje dolazi na prekrasni otok Paksis u Jonskom moru ne bi li organizirao muzički festival i otoku vratio njegov stari, predpandemijski duh. Njegov dolazak gotovo instantno uzburka duhove, jer započinje skandaloznu romansu s glavonjinom devetnaestogodišnjom kćerkom Kleliom.

Idilična je atmosfera rustikalnog otoka već na samom početku razbijena ubojstvom, no gledatelju nije poznat ni identitet ubijene osobe, a kamoli ubojice, i tu otprilike prestaje svaka sličnost s HBO-ovim velikim hitom, jer način na koji se ova priča raspleće počinje poprimati obrise antičke tragedije, naznačene već i u samom imenu pokretača radnje. Pomalo troma radnja razgranava se u puno rukavaca koji otkrivaju razne zabranjene ljubavi i mračne otočke tajne koje su do ubojstva i dovele, a svako je novo poglavlje pripovijedano iz perspektive drugog lika, što priču pretvara u neku vrstu korskog pjevanja u kojem se miješaju elementi sapunice, krimića i ozbiljne obiteljske i socijalne drame koja naposljetku odvodi u tragediju. Kroz privatne ispovijesti likova dobivamo uvid i u društveni kontekst suvremene Grčke u kojoj se, tako tipično balkanski, modernost nepomirljivo sudara s tradicionalizmom, a sve se te različitosti ogledaju i u eklektičnom izboru muzike kojom je serija natopljena, miješanjem klasike, etna i popa.

 

Outer Banks (Netflix)

Premda su je autori Jonas Pate, Josh Pate i Shannon Burke inicijalno zamislili kao tinejdžersku avanturističku melodramu, uspjeli su stvoriti svegeneracijsku hit seriju koja već tri sezone uspješno golica nostalgiju generacije odrasle na "Gooniesima". Osnovna premisa priče, temeljena na klasičnom tropu klasnog sukoba, kao da je istrgnuta upravo iz tog kultnog dječjeg filma koji se bavi lovom za izgubljeno gusarsko blago kojim bi se radničko naselje spasilo od rušenja, no umjesto djece ovdje pratimo skupinu starijih tinejdžera s imaginarnog otoka Kildare smještenog u otočju Outer Banks u Sjevernoj Karolini. Grupica prijatelja, koji sebe nazivaju Prašinarima (Pogues), živi na društvenoj margini u sirotinjskom dijelu otoka i već su na samom početku života osuđeni na ulogu gubitnika.

Vrijeme na suncem okupanom otoku, osim radom za bogate, provode bez roditeljskog nadzora, bezbrižno surfajući i rekreativno uživajući lake droge, sve dok kolovođa grupe John B. ne počne istraživati što mu se dogodilo s ocem koji je navodno nastradao u nesreći na moru tragajući za zlatom s legendarnog broda Royal Merchant koji je 1829. potonuo pogođen uraganom. U uzbudljivoj i opasnoj avanturi koja ih baca po karipskim otocima, Prašinarima račune neprekidno mrse nezajažljiva imućna djeca, tzv. Pozeri (Kooks), a frustracije klasnih nejednakosti prelijevaju se i u ljubavne odnose koji generiraju još veći antagonizam među supkulturama. Serija, u kojoj gotovo da nema praznog hoda i dizajnirana je za maratonsko gledanje, obiluje zanimljivim, mesnatim likovima koji neprekidno uvode nove fantastične podzaplete, no iako se radi o ljetnoj eskapističkoj zabavi, ipak pruža prepoznatljivu autentičnost tinejdžerskog iskustva i prijateljstva.

 

Eric (Netflix)

Već srođen s ulogama raznovrsnih čudaka, Bendict Cumberbatch ponovno je zaigrao ekscentrika, ovoga puta izrazito kreativnog, ali toksičnog lutkara Vincenta s kojim je nemoguće živjeti i raditi. Kad nakon jedne njegove svađe sa ženom njihov sin Edgar netragom nestaje, a policija koja grca u korupciji ispadne nesposobna riješiti slučaj, sluđeni se Vincent baca u potragu, smislivši sumanuti plan: prema sinovljevim crtežima napravit će lutka koji će ga vratiti kući. Priča, koja tematizira loš odgoj, mentalnu bolest, očaj i iskupljenje, smještena je na Manhattan ranih osamdesetih, u period netom prije početka gentrifikacije, kada je New York još vrvio kriminalcima, korumpiranom policijom i beskućnicima koji su poput krtica živjeli u tunelima metroa, a vrijeme nesputanih seksualnih sloboda neumoljivo je prekinuto pojavom AIDS-a. Vincentovim se tumaranjima portretira atmosfera metropolisa u velikoj krizi morala, a čupavi gigantski lutak Eric, koji utjelovljuje njegovu mentalnu bolest, donekle amortizira tmastu atmosferu ove neobično događajne mini-serije u koju kao da je nagurano čitavo američko iskustvo osamdesetih.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više