Novosti

Preporuke: knjige

U paralelnim svjetovima

Od policajaca na noćnim patrolama, preko američkih podcastera u ruralnoj Irskoj, pa do fizičara u multiverzumu, nova televizijska produkcija raznovrsno tematizira iščašenost svojih protagonista

The Responder (BBC)

Osobno iskustvo, pokazalo se to već kod "Žice", a nedavno i u "Malenom irvasu", priči pruža onu vrstu autentičnosti koja je pukoj mašti nedosežna i gotovo u pravilu proizvodi povećan stupanj identifikacije kod publike. Upravo je to iskoristio bivši policajac Tony Schumacher, stvorivši realističnu studiju karaktera na temelju vlastitih iskustava iz profesionalnog života. Iz mora policijskih procedurala u kojima istrage vode detektivi, njegovu priču izdvaja situiranje radnje i sam protagonist; on je Chris Carson (ekspresivni Martin Freeman), sredovječni bivši inspektor degradiran u bobbyja koji radi isključivo noćne šihte i prvi se, skupa sa svojom mladom partnericom Rachel (Adelayo Adedayo), odaziva na mjesto zločina.

Kroz njihove patrole gradom dobivamo uvid i u kaotičan noćni život opasnog Liverpoola kojim defiliraju raznovrsni društveni otpadnici, ali i u njegovo mentalno rastrojstvo koje je dovelo do profesionalne degradacije. Tama u kojoj je prisiljen raditi korespondira s njegovim unutarnjim previranjima, no istovremeno zorno predstavlja ćorsokak iz kojeg se, neprekidno izložen stresu i opasnosti, ne uspijeva iščupati. Spas od pucanja traži u psihijatrijskim seansama, koje u kratkim bljeskovima bacaju svjetlo i na njegov privatni život i gule slojeve stresom nagomilane tjeskobe koja mu zamagljuje osobnost. Osim sukoba s prijestupnicima i onih unutarnjih, drama se zbog generacijskog jaza odvija i između samih partnera. Premda realistična kamera evocira gotovo opipljiv pritisak, mračna i gruba atmosfera serije posuta je i doziranim tipičnim britanskim humorom koji brine da se priča o čovjeku na izmaku snaga u stresnom poslu ne prometne u krajnji naturalizam.

 

Bodkin (Netflix)

Bračni se par Obama nakon političke odlučio posvetiti producentskoj karijeri, pa su osnovali tvrtku Higher Ground i producirali i prvu igranu seriju. U pitanju je neobično zabavan crnohumorni triler britanskog autora Jeza Scharfa, na kojemu je radio internacionalni tim sastavljen od britanskih, irskih, australskih i američkih pisaca i glumaca. Radnja serije smještena je u današnju ruralnu Irsku i počinje gotovo poput vica; u obalno mjestašce Bodkin u zapadnom Corku stižu Amerikanac, Irkinja i Engleskinja – tim podcastera koji namjerava rasvijetliti misterij nestanka troje ljudi tijekom festivala Samhain prije dvadeset pet godina. Dolazak neobične trojke poremeti mir naizgled ustajalog mjesta koje vrvi čudacima i ekscentricima, i svi oni kao da su se urotili da ih u toj nakani sabotiraju.

Ni sam tim podcastera u početku nije složan jer Irkinja Dove, istraživačka novinarka Guardiana koja je poslana na zadatak protiv svoje volje, smatra da podcasting o istinitim zločinima nije novinarstvo, nego nekrofilija. Slogu im remete i kulturološke razlike, jer entuzijastični Amerikanac Gilbert (Will Forte) tretira Irsku poput Disneylanda, a iz svih tih međusobnih napetosti proizlaze komične situacije koje satiriziraju turizam i globalni fenomen opsjednutosti true crime pričama. Satira se ogleda i u pretrpanosti žanrovskim tropima i klišejima o priči koja ne želi biti ispričana, no uz zadovoljavajući rasplet misterija, "Bodkin" šarmantno uspijeva uhvatiti proturječnu bit današnje ruralne Irske u kojoj opatice piju po pubovima, a lokalni se folklor tretira s jednakom ozbiljnošću kao globalno zatopljenje.

 

Dark Matter (AppleTV)

Kao da se nadmeće sa samim sobom, Apple je nakon sad već otkazanog "Constellationa" producirao još jednu seriju koja se bavi identitetom u multiverzumu. Adaptacija je to istoimenog romana Blakea Croucha, koji istražuje život čovjeka prisiljenog da se suoči s više od jedne verzije sebe. Radnja se vrti oko Jasona Dessena (Joel Edgerton), sredovječnog i pomalo frustriranog profesora fizike koji se zbog mirnog obiteljskog života odrekao ozbiljnije znanstvene karijere, a započinje njegovom otmicom u paralelni svemir, u alternativnu verziju vlastitog života u kojoj nema obitelj, ali je svjetski priznat kvantni fizičar i uspješan poduzetnik. Ne bi li se vratio ženi (Jennifer Connelly) i sinu i spasio ih od verzije sebe koja im se infiltrirala u život, Jason kreće na rizično i zbunjujuće putovanje u kojem se bori sa svojim zlokobnim varijantama. Premda se žanrovski radi o znanstveno-fantastičnom trileru, kad se razgrne gusta i komplicirana radnja u srži priče je filozofska drama koja se bavi istraživanjem identiteta, onoga što nas kao pojedince definira te propuštenih prilika u životu sastavljenom od izbora, od kojih svaki stvara novi svijet u kojem smo neki drugi ljudi.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više