>

novosti logo

Piše Ana Brakus

Klevete i laži

Nastavljaju se gomilati sudske presude zbog nadoknade šteta koje Velimir Bujanec proizvodi u svojoj emisiji Bujica. Ovoga tjedna, u najnovijem slučaju, Općinski sud u Zagrebu presudio je da Televizija Jadran Goranu Radmanu, bivšem glavnom ravnatelju HRT-a, mora isplatiti 10.650 kuna u roku od 15 dana, javlja portal Index. Radman je tužio Televiziju Jadran jer je 10. lipnja 2015. godine emitirala Bujančevu emisiju nazvanu ‘Hebrang: Zločinac Manolić u koaliciji sa SDP-om’, a u kojoj ga se optuživalo da je ‘često pohodio centralu KOS-a u Beogradu’, da je dao otkaz novinaru HRT-a Branimiru Farkašu i vršio mobing nad novinarom HRT-a Draženom Ilinčićem. Neposredno nakon emitiranja emisije Radman je od Bujanca zatražio objavu ispravka, no ovaj je to odbio učiniti.

Zbog iste epizode Bujice, Radman je ranije tužio i Osječku televiziju zbog ‘niza neprovjerenih i neistinitih informacija i uvredljivih objeda’ kojima su mu, tvrdio je Radman, povrijeđeni dostojanstvo, čast i ugled. O njemu su govorili Bujanec, njegov gost Andrija Hebrang, ali i Milan Damjanović. U listopadu prošle godine, Radmanu je nepravomoćno dosuđena odšteta od 30.000 kuna sa zateznom kamatom od 28.000.

Podsjećamo, u lipnju 2017. pred sudom je Bujanec također proglašen krivim, i to za klevetanje bivšeg SDP-ovog ministra Ranka Ostojića, također u emisiji Bujica. Tada mu je izrečena novčana kazna od 22.000 kuna i plaćanje sudskih troškova. Bujanec bi se uskoro ponovno mogao naći pred sudom nakon što je u njegovoj nedavnoj emisiji Ante Prkačin, umirovljeni general HOS-a, uz Bujančevu podršku, izjavio da bivšeg predsjednika Stipu Mesića treba javno objesiti. Agencija za elektroničke medije odlučila je taj najnoviji slučaj izljeva mržnje u Bujici proslijediti Državnom odvjetništvu kako bi ono utvrdilo je li došlo do kršenja zakona.

Ipak, najslavnija presuda protiv Bujanca, najpoznatijeg po promoviranju ustaštva, ostaje ona iz 2014. godine, kad mu je zbog dilanja kokaina prostitutki dosuđena uvjetna kazna od mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine.

1/1