Novosti

Politika

Ugledni U-zvanik

Ekskluzivno objavljujemo cjelokupnu presudu kojom je Velimir Bujanec, predsjedničin uzvanik na božićnom domjenku, proglašen krivim zbog prodaje i navođenja na konzumaciju kokaina

Huškački nerv naveo je Velimira Bujanca, filoustašu i voditelja emisije ‘Bujica’, čestog gosta svečanih domjenaka u organizaciji najviših državnih dužnosnika, da priupita svojeg gosta kojeg točno bivšeg predsjednika treba smaknuti. ‘To žgepče treba za uši dovesti na Jelačić plac i javno objesiti’, ustvrdio je njegov gost, umirovljeni general HOS-a Ante Prkačin. ‘Mislite na Mesića?’ pitao je Bujanec. ‘Na Mesića’, potvrdio je Prkačin, doveden da komentira pravomoćnu presudu Slobodanu Praljku i ostalima.

Nakon posljednje provale mržnje i bijesa u emisiji, Bujanec je zaslužio prijavu Agenciji za elektroničke medije, ali je unatoč tome dobio i poziv da uveliča božićni domjenak aktualne predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović. Iako je Vijeće za elektroničke medije, o čemu su Novosti već pisale, prošli tjedan odlučilo da sporna izjava Ante Prkačina ‘nije u suprotnosti’ sa Zakonom o elektroničkim medijima ‘jer se ne može identificirati jasna, nedvosmislena i neposredna namjera poticanja, pogodovanja poticanju i širenje mržnje prema bilo kojoj ranjivoj skupini ili grupi ljudi’, odlučilo je taj slučaj proslijediti Državnom odvjetništvu kako bi ono utvrdilo je li došlo do kršenja drugih zakona. Riječ je o istoj Agenciji pred koju je Bujanec, ugledni predsjedničin uzvanik, u siječnju 2016. doveo gomilu koja je urlala ustaški pozdrav, da bi tadašnjoj predsjednici Vijeća Mirjani Rakić uručio šajkaču uz riječi: ‘Ovu šajkaču mi je dala jedna žena iz Vukovara, pala je s četnika koji ju je silovao, ta me žena zamolila da vam to poklonim.’ Nakon toga neopisivo gadljivog poteza, na lanjski božićni domjenak za novinare pozvao ga je aktualni premijer Andrej Plenković, koji je Bujancu, kao i predsjednik SDP-a Davor Bernardić, ove godine uputio i svadbenu čestitku.

Bujanec će se zbog prijave Agencije suočiti s Državnim odvjetništvom, no već otprije su poznati njegovi susreti s pravosuđem zbog kojih je zaradio i titulu ‘osuđenog dilera koji je kokainom plaćao prostitutke’, koja je gotovo produžetak njegova imena i prezimena na portalu Index.hr i nekim drugim medijima što ističu sporne elemente biografije premijerovog i datirana u predsjedničinog uglednog uzvanika. Njihovo uporno gostoprimstvo, kojim normaliziraju javnu pojavu ovog medijskog huškača, te predsjedničin najnoviji poziv Bujancu na božićni domjenak, potaknuli su nas da pribavimo i na našim internetskim stranicama, odnosno na Portalu Novosti, objavimo integralnu presudu kojom je Bujanec u veljači 2014. godine na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu pravomoćno osuđen zbog prodaje i navođenja na konzumaciju kokaina. Uz štetno javno djelovanje, ni ta sudska činjenica, otprije poznata predsjednici Republike i drugim Bujančevim domaćinima, nije dosad predstavljala zapreku za ugodan razgovor uz zakusku.

Novosti su na spomenutom sudu dobile uvid u predmet koji broji oko 1500 stranica, a u kojem su dvojica suokrivljenih, Davor Gašparet i Velimir Ripa, proglašeni krivima jer su ‘nabavljali tvari koje su propisom proglašene drogom, a koje su namijenjene neovlaštenoj prodaji te su ih neovlašteno prodavali i nudili na prodaju’. Trećeokrivljeni Bujanec osuđen je jer je ‘nabavio tvari koje su propisom proglašene drogom koje su namijenjene neovlaštenom stavljanju u promet i na drugi način ih neovlašteno stavio u promet te drugome omogućio trošenje tvari koje su propisom proglašene drogom i stavio mu na raspolaganje prostor radi njezinog korištenja’.

Bujančevom uhićenju u studenome 2013. godine prethodile su ‘posebne dokazne radnje’, odnosno mjere tajnog nadzora u vidu snimanja telefonskih razgovora i drugih načina komunikacije, ali i tajnog praćenja nekolicine osoba, među kojima i Davora Gašpareta te Sanele Metović zbog sumnji u ‘neovlaštenu proizvodnju i promet drogama’. Ugledni uzvanik premijera i predsjednice Velimir Bujanec osuđen je jer je upravo prilikom susreta sa Sanelom Metović u periodu od lipnja do listopada ‘u najmanje pet navrata koji su se odvijali jednom mjesečno u hotelskoj sobi hotela Vila Tina, gdje mu je ona uz novčanu naknadnu pružala seksualne usluge, dao da konzumira po jedan gram droge kokain’, ali i jer je u rujnu 2013. godine, na njezino traženje, pribavio veće količine raznih vrsta droga ‘u cilju da na takav način plati seksualne usluge’.

Transakcija kokaina za seksualne usluge odrađena je početkom listopada 2013. Snimani su i razgovori između Velimira Ripe i Bujanca koji od njega u više navrata naručuje i kupuje drogu. Osmog studenoga, navodi se u presudi, Ripa je Bujancu za 400 kuna prodao 0,86 grama kokaina. Par dana kasnije, Bujanec je legitimiran u svojem automobilu i na upit policije dragovoljno je izručio paketić s 0,9 grama kokaina. Uhićen je i stavljen u istražni zatvor od 11. studenoga do 17. prosinca. Presuda iz 2014. u slučaju Bujanca pravomoćna je od dana donošenja jer je priznao krivnju i odrekao se žalbe. Gašparetu i Ripi izrečene su kazne od 11 odnosno 10 mjeseci zatvora i još po toliko uvjetno s rokom kušnje od četiri godine, a Bujancu uvjetna kazna od 10 mjeseci zatvora, s rokom kušnje od tri godine.

Bujanec je u veljači 2015., samo godinu dana nakon presude, bio visoki uzvanik u VIP loži na Markovom trgu, na inauguraciji predsjednice Grabar-Kitarović, zajedno s drugim ‘uglednicima’ kao što su Tomislav Merčep, Tomislav Horvatinčić i Marko Perković Thompson. Mjesto u loži zasigurno je zaslužio medijskim radom na podršci tadašnjem predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku i HDZ-ovoj kandidatkinji Grabar-Kitarović. Ona je u rujnu 2014. svoju kandidaturu za predsjednicu Republike ekskluzivno objavila upravo u Bujančevoj emisiji, iako je već tada bilo poznato da je osuđen zbog plaćanja seksa kokainom. Kako vidimo, Bujanec je ostao predsjedničin dragi gost i nakon što je Karamarko izgubio političku moć.

Bujanec se, o čemu smo već pisali, u mlađim danima fotografirao u nacističkoj uniformi, razbijao je spomen-ploče borcima NOB-a, spaljivao Feral Tribune i Arkzin, prijetio smrću predstavnicima srpske manjine i aktivistima, a zadnjih godina u svojoj huškačkoj emisiji ugošćava mrzitelje i huškače, ali i sam kleveće. Sve je to javnosti i političkom vrhu dobro poznato. U lipnju 2017. ponovno je pred sudom proglašen krivim, i to za klevetanje bivšeg SDP-ovog ministra Ranka Ostojića, za što mu je izrečena novčana kazna od 22 tisuće kuna i plaćanje sudskih troškova. No na HDZ-ovskim domjencima Bujanec se unatoč svemu osjeća kao doma.

Osim klikom na našu galeriju, cjelokupna presuda je dostupna i na ovom linku.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više