Novosti

Intervju

Danijel Majić: S riječi na pljuvanje

Novinar lista Frankfurter Rundschau o napadu na Bleiburškom polju: U više sam navrata pisao o nastupima Velimira Bujanca u hrvatskim katoličkim zajednicama u Njemačkoj. Nakon toga je došlo do zabrane političkih skupova u tim domovima. Ne znam da li ga je to ugrozilo u financijskom smislu, ali mu sigurno smeta što tamo ne može više nastupati

Tlixvwqjtqb88rji4m4wg438m4p

Danijel Majić (foto Frankfurter Rundschau)

Što se dogodilo prilikom napada na vas na bleiburškoj komemoraciji?

Nakon što me prepoznao Ante Udbinac, prijatelj Velimira Bujanca, koji je sa mnom zapodjenuo sarkastičan razgovor, Bujanec je shvatio tko sam. Počeo se ljutiti, mada ništa nije govorio. Odmaknuo sam se metar dalje, u želji da razgovaram s drugom osobom. Tada su krenule uvrede njegove partnerice. Osjetio sam pljuvačku na vratu, okrenuo se i shvatio da to mora biti Bujanec. Onda mi je, nakon ponovnog okretanja, pljuvačka završila u kosi. Netko je Bujanca držao za ruku i smirivao.

Kako su reagirali prisutni posjetitelji?

Dvanaestak ljudi se okupilo oko mene, izvikujući uvrede, spominjući ‘bagru jugokomunističku’. Vidio sam da me netko pokušava udariti šakom. Kad se već policija umiješala, netko me udario u nogu. Nakon što su se uvjerili da sam novinar koji je napadnut, policajci su me zamolili da se ne vraćam na tu lokaciju.

Prijavili ste Bujanca?

Protokol je obavljen i rekli su mi da trebam podignuti privatnu tužbu. Razgovarat ću s odvjetnicima matične medijske kuće. Razmatram i podizanje tužbe protiv hrvatskih medija koji su objavili da sam priveden.

Na Bujančevom Facebook profilu zazivana je vaša likvidacija. Jeste li primili prijetnje smrću?

Ovaj puta ih je bilo dosta više nego inače. Dosad nisam policiji prijavljivao takve poruke, ali sada su prešli sve granice.

Koji je razlog gnjeva Bujanca i njegovih istomišljenika?

U više sam navrata pisao o njegovim nastupima u hrvatskim katoličkim zajednicama u Njemačkoj. Nakon toga je došlo do zabrane političkih skupova u tim domovima. Ne znam da li ga je to ugrozilo u financijskom smislu, ali mu sigurno smeta što tamo ne može više nastupati.

Je li se komemoracija promijenila?

Prije pet-šest godina ustaška ikonografija je bila otvoreno prisutna. Prodavali su se CD-ovi sa slikom Pavelića i slično. Pritisak na organizatore doveo je do smanjenja takve simbolike. Komemoracija je i dalje kontroverzna po povijesnom narativu.

Je li zadnjih godina povećana prisutnost krajnje desnice u Njemačkoj?

Hrvatska zajednica je uvijek bila tribina za politički rad krajnje desnice. No zadnjih godina njihova vidljivost je povećana zbog društvenih mreža. Budući se novinari poput mene bave njihovim aktivnostima, postali su poznati njemačkoj javnosti.

Intervju

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više