Novosti

Kratko & jasno

Danijel Majić: Komplicirana legalizacija kanabisa

Najvažniji razlog legalizacije kanabisa u Njemačkoj pretjerano je opterećenje njemačke policije i pravosuđa. Već se godinama sudovi žale da progon konzumenata i sitnih dilera kanabisa opterećuje njihove resurse, kaže novinar javnog servisa Hessischer Rundfunk

Large mini

(foto Andreas Bauer)

Na prijedlog Stranke zelenih i liberala u Njemačkoj je od 1. travnja starijima od 18 godina dozvoljeno posjedovanje do 25 grama kanabisa. Koji su motivi za tu inicijativu?

Rasprave o legalizaciji kanabisa počele su u Njemačkoj još sredinom 1970-ih. Stranka zelenih svoje korijene vuče iz alternativnih pokreta tog perioda te se od samog osnutka zalaže za legalizaciju. Liberali (FDP) su do prije nekoliko godina po tom pitanju bili manje-više ravnodušni, da bi sada svoju podršku legalizaciji u javnosti "prodavali" kao logičnu posljedicu njihove ideologije samoodgovornosti. Međutim, najvažniji razlog koji je doveo do legalizacije pretjerano je opterećenje njemačke policije i pravosuđa. Već se godinama sudovi žale da progon konzumenata i sitnih dilera kanabisa opterećuje njihove resurse.

Prvotni model iz 2021. podrazumijevao je stvaranje tisuća radnih mjesta i milijarde eura proračunskih prihoda godišnje, što bi zapravo značilo stvaranje komercijalnog tržišta kanabisa. Je li početna intencija bila urediti industriju po profitnom modelu?

U javnoj raspravi nisam primijetio da su ekonomski razlozi igrali veću ulogu u donošenju zakona. Naravno, postoji i određeni financijski interes. Međutim, najveći kritičari legalizacije dolaze upravo od onih inače sklonih ekonomskoj liberalizaciji, a sam zakon tako je kompliciran da se zaista ne može nazvati business-friendly.

Mediji prenose kritike stručnjaka za ovisnost, a žali se i policija tvrdeći da će imati problema s implementacijom?

Upozorenja medicinskih stručnjaka sigurno su opravdana, primjerice da redovito konzumiranje THC-a može škoditi razvoju mozga, pa bi zato minimalna dob za dozvoljeno posjedovanje trebala biti 21 godina. S druge strane, ta argumentacija zanemaruje činjenicu da su kanabis i drugi THC proizvodi u Njemačkoj već desetljećima lako dostupni i maloljetnicima. Kritike iz policije da je zakon prekompliciran po mom su mišljenju također opravdane. Primjerice, zabranjuje se javno konzumiranje u blizini škola, bolnica i sličnih institucija. Na društvenim mrežama pojavile su se mape gradova poput Berlina, na kojima su zone u kojima je javno konzumiranje zabranjeno označene crvenim točkama. Veći dio grada spada u tu zonu, pa je policija u pravu kada tvrdi da će sada imati još više posla.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Svijet

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više