Novosti

Kronika

Kњигe зa сeдaмстo ђaкa

Први уџбeници зa A и Ц мoдeл дoмaћe прoизвoдњe: Свe књигe су изaшлe у издaњу ‘Прoсвjeтe’, a изрaду je финaнсирaлo Mинистaрствo нaукe и oбрaзoвaњa Рeпубликe Хрвaтскe

Zz1ggtostx7rbf6rgkr05tkp8c4

A sada, na učenje – knjige u ZVO-u

Više od 700 učenika gimnazije i srednjih stručnih škola koji u Hrvatskoj pohađaju nastavu na srpskom jeziku i pismu dobilo je nove čitanke za srpski jezik koje su predstavnicima škola uručene na svečanosti održanoj u prostoru Zajedničkog veća opština. Predsednik ove institucije srpske zajednice Srđan Jeremić ocenio je ovaj događaj jednim od najvažnijih u proteklih 20 godina.

- Obrazovanje je bitno za očuvanje celokupnog nacionalnog identiteta srpske zajednice u Hrvatskoj, a posebno u istočnom delu gde je naša zajednica najbrojnija - istakao je Jeremić. Uz čitanke od 1. do 4. razreda srednje škole, štampani su pripadajući udžbenici gramatike te radne sveske. Sve knjige su izašle u izdanju ‘Prosvjete’, a izradu je finansiralo Ministarstvo nauke i obrazovanja Republike Hrvatske. Direktor Izdavačkog preduzeća ‘Prosvjeta’ Slobodan Živković zahvalio je resornom ministarstvu, ali i predstavnicima srpske zajednice, ZVO-u i Klubu zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru, koji su pomogli da se čitav posao realizuje. Čitanke su besplatne zahvaljujući donaciji Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije - Kancelarije za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu u iznosu od milion dinara, dok će udžbenici iz gramatike i radne sveske moći da se kupe. Osim 616 srednjoškolaca koji se obrazuju po modelu A u Vukovarsko-sremskoj i Osječko-baranjskoj županiji, knjige će dobiti 120 učenika koji u Hrvatskoj pohađaju C model te učenici Srpske pravoslavne gimnazije u Zagrebu. Nove čitanke učenicima je svečano uručila Mira Nikolić, ambasadorka Srbije u Zagrebu.

- Pitanje obrazovanja srpske manjine i njenog ukupnog položaja jedno je od najvažnijih pitanja u tom korpusu ljudskih prava kojima Srbija pridaje pažnju i mi ćemo nastaviti da podržavamo srpsku manjinu posebno u toj oblasti. Mislimo da je to važno za budući razvoj srpske manjine, njenu održivost na jednoj teritoriji - kazala je ambasadorka Nikolić i dodala da je obrazovanje na maternjem jeziku jedno od otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije o kojem će se razgovarati. Autorke novih udžbenika su prof. Milica Stojanović i dr Ljiljana Bajac Nikolić, a u njihovoj izradi su pomogli profesori Filološkog fakulteta u Beogradu.

- Od 2009. godine traje pisanje autorskih udžbenika za srpski jezik. Od tada su nastali udžbenici od 1. do 8.razreda, a 2015. godine počeli smo pisati čitanke, gramatike i radne sveske za gimnazije i srednje stručne škole. Učenici su do sada srpski jezik učili iz udžbenika koje je Izdavačko preduzeće ‘Prosvjeta’ uvozilo iz Republike Srbije. Ovo su prvi autorski udžbenici za srpski jezik za gimnazije i srednje stručne škole na području Republike Hrvatske koji prate plan i program nastave na srpskom jeziku - kaže profesorka Milica Stojanović.

- Ovi udžbenici su pisani iz dve velike ljubavi. Prva je prema svom maternjem jeziku, kulturi, tradiciji i veri, a druga prema našem poslu i našim učenicima. Da nema naših učenika ne bi bilo ni naših škola, a samim tim ni ovih knjiga - kazala je profesorka Ljiljana Bajac-Nikolić. Prema njenim rečima učenici će u novim čitankama više učiti o srpskim književnicima iz Hrvatske ili onima koji su povezani s Hrvatskom, među ostalima i o Zahariju Orfelinu, Savi Mrkalju, Josifu Milovuku, Jakovu Ignjatoviću, ali i o piscima, pesnicima i njihovim delima iz vremena NOB-a. U čitankama su zastupljeni i sadržaji iz nacionalne istorije Srba za koje nema dovoljno prostora u okviru redovnog predmeta te sadržaji iz likovne umetnosti koji su u korelaciji sa određenom epohom književnosti. Udžbenici gramatike su savremeniji od prethodnih i sadrže praktične primere, a radne sveske će, kako je istaknuto, učenicima omogućiti odličnu pripremu za državnu maturu.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više