>

novosti logo

Piše Novosti

Koliko fašizma? Željka Markić vidi sebe s Hitlerovim brkovima

Na pitanje ‘Koliko fašizma?’ nismo tom naslovnicom odgovorili, samo smo ga postavili, ali na odgovor nije trebalo dugo čekati. U utorak 28. veljače dala ga je sama Željka Markić

‘Koliko fašizma?’ Novosti su u petak 17. veljače postavile to pitanje na svojoj naslovnoj stranici, koju je krasila velika fotografija Željke Markić, predsjednice udruge U ime obitelji, koja je toga tjedna pokrenula kampanju za gašenje ovog lista srpske nacionalne manjine, optužujući nas za širenje netrpeljivosti prema većinskom hrvatskom narodu. Jedina intervencija na fotografiji Željke Markić bio je mali crni pravokutnik, horizontalno položen ispod nosa. Na pitanje ‘Koliko fašizma?’ nismo tom naslovnicom odgovorili, samo smo ga postavili, ali na odgovor nije trebalo dugo čekati. U utorak 28. veljače dala ga je sama Željka Markić.

Udruga U ime obitelji obratila se ravnatelju policije Marku Srdareviću i ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću tražeći policijsku zaštitu svoje predsjednice zbog fotomontaže na naslovnici Novosti, tvrdeći u tom zahtjevu da su Novosti objavile ‘fotomontažu Željke Markić s Hitlerovim brčićima’. Udruga je ustvrdila da je fotomontaža u Novostima objavljena s ciljem širenja mržnje, pa naglasila kako očekuje da će policija postupiti jednako kao i u slučaju Milanke Opačić, saborske zastupnice SDP-a, za koju je zatražena zaštita zbog prijetnji koje je dobila nakon što je portal Dnevno.hr objavio lažnu fotografiju na kojoj ona pozira s ‘četničkim simbolima’. Dnevno.hr je tvrdio da je fotografija Milanke Opačić u crvenoj majici s četiri ćirilična slova ‘s’ autentična, no ispostavilo se da je riječ o fotomontaži na kojoj je lice SDP-ove zastupnice bilo ubačeno u fotografiju jedne nepoznate djevojke. Osim što je fotografija bila lažna, lažna je bila i interpretacija simbola na crvenoj majici, koji nije četnički, nego tradicionalni srpski grb, kakav je integriran i u današnjem službenom grbu Republike Srbije. Desničarski portal Dnevno.hr je o Milanki Opačić naprosto širio laži.

Novosti, međutim, nisu širile laži o Željki Markić. Novosti su objavile njenu autentičnu fotografiju, na kojoj nije bilo montirano ništa, već je samo djelić te autentične fotografije bio skriven crnim pravokutnikom. Time nije rečeno ništa o tome što se krije ispod crnog pravokutnika. Novosti svakako nisu montirale Hitlerove brčiće na lice Željke Markić, niti je crni pravokutnik imao oblik i položaj Hitlerovih brčića. Pa ipak je predsjednica udruge U ime obitelji u svojem zahtjevu za dobivanjem policijske zaštite ustvrdila da smo objavili njenu fotomontažu ‘s Hitlerovim brčićima’.

Svaki razuman čitatelj mogao je pretpostaviti da se ispod crnog pravokutnika, kojim je prikriven dio lica Željke Markić, ne krije ništa drugo osim autentičnog lica Željke Markić. Svaki čitatelj, naravno, ima pravo dati svoj odgovor na naše pitanje ‘Koliko fašizma?’, uključujući i čitateljicu Željku Markić. Čitateljica Markić odgovor na to pitanje dala je time što je pod crnim pravokutnikom na vlastitom licu ugledala brkove zloglasnog nacističkog vođe.

1/1