Novosti

Politika

Komemoracija u Donjem Skradu

Na središnjoj komemoraciji civilnim žrtvama operacije "Oluja" u utorak u Donjem Skradu govorit će Boris Milošević, Milorad Pupovac i Vesna Teršelič te predstavnici obitelji žrtava i lokalnih vlasti

Large pupovac i milosevic foto dino stanin

Pupovac i Milošević u lipnju u Jadovnom (foto Dino Stanin/PISELL)

Srpsko narodno vijeće (SNV) u utorak 3. kolovoza 2021. s početkom u 11 sati u mjestu Donji Skrad (kućni broj 46), Općina Barilović, organizira središnju komemoraciju civilnim žrtvama vojno-redarstvene operacije Oluja, kojom će se obilježiti zločin koji se dogodio 5. kolovoza 1995. nad šestero mještana Donjeg Skrada, počinjen od strane pripadnika Hrvatske vojske.

Uz obitelji žrtava i pripadnike lokalnih i županijskih vlasti, na komemoraciji će govoriti Boris Milošević, potpredsjednik Vlade RH, Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a i Vesna Teršelič, voditeljica Documente - Centra za suočavanje s prošlošću.

Petero civila srpske nacionalnosti ubijeno je u Donjem Skradu 5. kolovoza 1995. godine, a još je jedna osoba ubijena sljedećega dana. Petoga kolovoza 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske, njih najmanje šestero, ušli su u selo i spazili grupu civila, nakon čega ih odvode u kuću na adresi Donji Skrad 46, a jedna osoba, Danica Dmitrović, uspjela je pobjeći. Svi zarobljeni civili odvedeni su u podrum i ubijeni. Danica Dmitrović uhvaćena je sljedećega dana, odvedena u kuću u kojoj je prethodnoga dana ubijeno petero ljudi, među njima i njen suprug, i nakon što je zlostavljana, još je živa bačena u bunar gdje se utopila. Počinitelji zločina nikada nisu otkriveni.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više