Novosti

Kronika

Komemoracija u Lepoglavi

Na Spomen groblju održana je komemoracija za 961 žrtvu ustaškog logora u Lepoglavi. Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić je pokazao idejni projekt obnove cijelog kompleksa Spomen groblja

Large 7

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Varaždina (UABA), Udruge antifašista Ivanec, Zajednice udruge antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije i Grada Varaždina, održana je komemoracija za žrtve ustaškog logora u Lepoglavi. Na Spomen groblju položeni su vijenci i zapaljeni lampioni.

Predsjednica UABA Ivanec Marija Varović je podsjetila na povijesna svjedočanstva o izgladnjivanju, batinjanju i ubijanju logoraša.

- U kaznionici u Lepoglavi zatvoreni nisu lišavani samo slobode već i života. O tome što se događalo unutar zidina, svjedoči 961 imena žrtava na ovom spomen groblju. Od 11. travnja 1945. godine, kada je počela likvidacija logora, tri su vagonska transporta sa zatvorenicima upućena u Jasenovac. Iz jednog vagona uspjelo je pobjeći njih stotinjak. Preživjelo ih je 57 i svjedočili su o strahotama u Lepoglavi. Preostali zatvorenici likvidirani su s 29. na 30. travnja – kazala je Varović.

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić je pokazao idejni projekt obnove cijelog kompleksa Spomen groblja. Naglasio je kako je vrijednost projekta 1,5 milijuna kuna te da će sredstva biti osigurana putem natječaja.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više