>

novosti logo

Kronika Kronika

Komemoracija u Novoj Krivaji

Životi 38 žrtava, među kojima i djece od svega tri godine života, na monstruozan način prekinuti su 1942. godine u Novoj i Staroj Krivaji u općini Đulovac od strane lokalnih mještana u službi NDH.

VSNM Općine Đulovac uz pomoć lokalnih vlasti svake godine organizira parastos i komemoraciju u spomen na žrtve s ciljem da sjećanje bude snažan motiv da se bilo kakva moguća slična nastojanja ovakve vrste u budućnosti odmah eliminiraju. Da bi se izbjegle greške prošlosti, važno je njegovati kulturu sjećanja i podsjećanja. Okupljenima je o tome govorio potpredsjednik SNV-a, Aleksandar Saša Milošević.

- Ovdje smo se okupili radi dvije stvari, slično se izgovaraju i slično zvuče, ali nisu iste. To su sjećanje i podsjećanje. Imamo dužnost i obavezu sjećati se 38 ljudskih života, među njima žena i djece sela Krivaje, žrtava ustaškog pogroma 1942. godine. Ova je stvar prirodnija, ne treba nas na nju upozoravati i ne treba mnogo lomiti glavu oko nje. Teže je sa onim drugim - podsjećanjem! Zašto podsjećati, koga, na šta tačno podsjećati i sa čime će to podsjećanje uroditi? Živimo nažalost u vremenu i u zemlji gdje su sva ova pitanja otvorena, važna i možemo se bojati kako će biti odgovorena. Podsjećamo na ustaške zločine sa strahom od njihova ponavljanja i u nadi da se neće ponoviti. Zato govorimo šta su oni bili, govorimo šta je bilo loše i zašto je bilo loše, jer želimo izbjeći greške prošlosti – rekao je Milošević.

Vijence kod spomenika žrtvama položili su SNV, VSNM Bjelovarsko – bilogorske županije i Općine Đulovac. Vjerski dio predvodio je paroh daruvarski protostavrofor Luka Bosanac i paroh virovitički Jovica Gačić.

1/1