Novosti

Društvo

Kompleksni vremeplov

Dva mjeseca čekanja na odgovor Ministarstva zdravstva o novom Zakonu o pobačaju rezultirala su istim odgovorima koje je ministar Beroš medijima dao prije dvije godine. Ispada, pritom, da je prije dvije godine ministarstvo s tom "kompleksnom materijom" napravilo više nego danas

Large lara varat nocni mars

Noćni marš u Zagrebu 2022. (foto Lara Varat)

Nakon više od dva mjeseca čekanja, stigao nam je odgovor od Ministarstva zdravstva vezano za prijedlog novog Zakona o pobačaju. Podsjetimo, prema uputama Ustavnog suda taj je zakon trebao biti izglasan najkasnije do ožujka 2019. godine.

Jedan od većih upitnika vezanih uz novi zakon je potencijalno uvođenje tzv. obveznog savjetovanja prije pobačaja, o čemu su Novosti već pisale. Ministarstvo smo upitali u kojoj je fazi prijedlog zakona trenutno i planira li se uvođenje instituta obveznog savjetovanja.

Njihov odgovor prenosimo u cijelosti: "Ministarstvo zdravstva provodi aktivnosti vezano uz pripremu izrade novog zakonskog prijedloga i iznalaženje suvremenih zakonskih rješenja za ovo kompleksno područje, odnosno utvrđuje zakonske kriterije i iskustva država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće. Za reguliranje navedene materije potreban je multidisciplinarni pristup i provedba široke javne rasprave u kojoj bi sudjelovali predstavnici stručne javnosti, kao i svi zainteresirani građani, budući da je potrebno zadovoljiti nužne demokratske standarde. Također, radi se o kompleksnoj materiji, te je prilikom pripreme zakonskih okvira potrebno uzeti u obzir najbolja rješenja država Europske unije, kao i smjernice Ustavnog suda RH, koje je sud dao povodom odlučivanja o ustavnosti Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Ministar zdravstva osnovao je Povjerenstvo za evaluaciju kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće. Zadaća povjerenstva je utvrditi i evaluirati iskustva država članica EU koja se odnose na pravo prekida trudnoće te svojom analizom olakšati izradu prijedloga stručne podloge za pripremu zakonske regulative."

Sad kad smo to prenijeli, pokušajmo malo komparirati ovu kompleksnu materiju. Prije dvije godine, u  intervjuu Nataši Škaričić za portal Lupiga, ministar Vili Beroš rekao je da je ministarstvo poduzelo preliminarne korake u cilju donošenja novog zakona i osnovalo "Povjerenstvo za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država EU koji se odnose na pravo prekida trudnoće".

"Povjerenstvo je razmotrilo praksu drugih europskih zemalja vezano uz prekid trudnoće te je prema dostupnim zdravstveno-statističkim podacima procijenilo stanje u Hrvatskoj i mjere koje se u našem zdravstvenom sustavu provode u zaštiti reproduktivnog zdravlja i promicanju odgovornog spolnog ponašanja. Dakle, Povjerenstvo je provelo usporedbu Hrvatske s drugim državama, te donijelo zaključke koji će doprinijeti prilikom izrade novog zakona", kazao je Beroš.

Iz friškog odgovora ministarstva ispada da dotično Povjerenstvo još nije zaključilo ono što je Beroš opisivao kao zaključeno prije skoro dvije godine. Kao da se radi o kakvom pokvarenom stroju za vremensko putovanje, pa sad imamo ministarstvo s kojim nam je budućnost vraćanje u svaki put sve narušeniju prošlost. Jedino na čemu se dodaje svakim povratkom u prošlost sve je gori i šuplji novogovor, birokratsko cjedilo kojem je jedina stručnost bezsadržajnost.

Možda za dvije godine od Doca Vilija doznamo da prijedlog novog Zakona o pobačaju uopće ne postoji. A još koju godinu nakon, da su se vratili Marky i njena ekipa, s punim naramkom inicijativa koje će multidisciplinarnim pristupom zadovoljiti nužne demokratske standarde obiteljaškog kozmosa u kojem se zemlja (pisana i velikim i malim početnim slovom) okreće oko križa.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više