Novosti

Društvo

Konačno optužnica zbog napada na decu u Vukovaru

Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv petorice mladića zbog nanošenja teških fizičkih povreda, te pokušaja i pomaganja u tom kaznenom delu nakon napada na grupu maloletnika

Large vukovar

Nekoliko dana nakon napada roditelji su organizovali protest u centru Vukovara tražeći procesuiranje napadača (foto Senka Nedeljković)

Nakon provedenog istraživanja Opštinsko državno tužilaštvo u Vukovaru podiglo je pred Optužnim većem za mlade na Opštinskom sudu u Vukovaru optužnicu protiv petorice okrivljenih, rođenih 2000., 1999., 1998., 2003. i 2004. godine, zbog fizičkog napada na grupu maloletnika u januaru ove godine, koji se desio u centru Vukovara.

U saopštenju iz vukovarskog tužilaštva navodi se da je optužnica podignuta protiv petorice okrivljenih, od kojih je najstariji rođen 1998., a najmlađi 2004. godine, zbog nanošenja teških fizičkih povreda, te pokušaja i pomaganja u tom kaznenom delu.

Optužnicom se prvookrivljeni, drugookrivljeni, četvrtookrivljeni i petookrivljeni terete da su 6. januara u večernjim časovima, u centru Vukovara, na osnovu prethodnog dogovora i zajednički, s još jednom poznatom, za sada nedostupnom osobom i drugim nepoznatim licima, naneli deci teške fizičke povrede.

Terete se da su ih udarali šakama i nogama u glavu i po telu, zbog čega je dvoje dece zadobilo teške povrede, a troje je lakše povređeno. Okrivljene je u fizičkom napadu, koji je mogao da ima još teže posledice, zaustavila njima poznata osoba, navedeno je u optužnici.

Šestookrivljenom se na teret stavlja da je, sa ciljem da pomogne u skrivanju okrivljenih, iznajmio stan trojici mladića, za kojima je bila raspisana policijska potraga, a potom im omogućio da uđu u navedeni stan u Vukovaru u kojem su se skrivali do 9. januara 2024., kada su ih pronašli policijski službenici. U optužnici se traži produžetak istražnog zatvora za četvoricu optuženih, za jednog se traži mera posebnog opreza, dok je šesti napadač trenutno nedostupan hrvatskom pravosuđu.

Ovaj "vukovarski slučaj" ujedinio je roditelje povređene dece, od kojih su dvojica braće završila u KBC-u Osijek s težim fizičkim povredama. Nekoliko dana kasnije organizovali su javni protest u centru Vukovara, tražeći od nadležnih procesuiranje napadača. Tom prilikom su istakli da neće odustati od traženja pravde za svoju decu, koja su, želeći da prošetaju gradom, ni kriva ni dužna završila kao meta napadača, samo iz jednog razloga, a to je da je jedan od dečaka nešto izgovorio „ekavicom”.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više