Novosti

Politika

VIDEO Pupovac: Ništa nas neće omesti da odamo počast žrtvama

Popreki pogledi jednih ili popreke reči drugih neće nas sprečiti da odamo počast svim stradalim. Ovo je jedini ispravni put kako možemo stvoriti mir i pokazati istinski humani osećaj sućuti, poručio je iz Vukovara predsednik SNV-a Milorad Pupovac

Predstavnici srpskih organizacija u Republici Hrvatskoj u četvrtak su odali počast svim nestalim i ubijenim Vukovarcima 1991. godine, kao i ubijenima na Ovčari i drugim stratištima. Delegacija u kojoj su bili predsednik Srpskog narodnog veća i saborski zastupnik Milorad Pupovac, predsednica Udruženja porodica nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih "Protiv zaborava" Marica Šeatović i saborski zastupnik Boris Milošević, položila je vence u Dunav kod Veslačkog kluba i na Ovčari, a u vukovarskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Nikolaja zapaljene su sveće za sve žrtve rata.

- U dunavsku vodu smo položili dva venca kao i ranijih godina, jedan za žrtve građana srpske nacionalnosti koji su pre izbijanja i tokom ratnih sukoba skončali u vodama Dunava, a drugi za žrtve hrvatske nacionalnosti koje su tokom sukoba završile u vodama Dunava. Venac smo položili i na Ovčari za sve koji su tamo mučki ubijeni. Ovde smo, u crkvi sv. Nikolaja, mesec dana nakon što je ovaj hram posvetio patrijarh Porfirije i mesec dana nakon njegovih poruka u kojima je izrazio žaljenje za stradanje ovog grada, njegovih stanovnika, kako Hrvata tako i Srba i pozvao da to činimo svugde i kad god možemo i da tako, sećajući se, poštujemo žrtvu s jedne strane, a s druge strane da gradimo međusobne odnose – rekao je Pupovac u izjavi medijima.

- Greše oni koji smatraju da odavanjem poštovanja bilo prema žrtvama koje su završile u Dunavu, bilo prema žrtvama koje su završile na Ovčari, bilo prema svim žrtvama u gradu Vukovaru koje su stradale u ratnim godinama, neovisno o tome s koje strane dolazili, imamo neku drugu nameru ili pomisao, osim sećanja na žrtve i njihovo priznavanje – rekao je Pupovac.

Delegacija je u hramu Svetog oca Nikolaja u prisustvu episkopa osečkopoljskog i baranjskog Heruvima i starešine hrama Saše Kuzmanovića, zajedno sa predstavnicima Srba u Vukovaru i okolini, zapalila sveće za sve ubijene, poginule i stradale u Vukovaru.

- To ćemo činiti i ubuduće. I neće nas u tome omesti ništa, niti popreki pogledi jednih, niti popreke reči drugih. Smatramo ovo jedinim ispravnim putem, jedinim načinom kako možemo stvoriti mir i u gradu i u Hrvatskoj kao i jedini način kako možemo pokazati istinski humani osećaj sućuti prema ljudima koji su stradali, a to je i smisao onoga što činimo – poručio je predsednik SNV-a.

Podsećamo, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je kako Milorad Pupovac ne može doći u Vukovar dan ranije i baciti vence za nekakve imaginarne srpske žrtve i praviti se da se 1991. godina u gradu Vukovar nije dogodila.

Na pitanje novinara hoće li sutra doći u Kolonu sećanja, Pupovac je odgovorio da će doći kada se za to odluči.

- Ja i drugi predstavnici SDSS-a smo bili u koloni i bićemo u koloni kada se odlučimo da ponovo budemo. Naše današnje prisustvo ovde je kao da smo u koloni. Način na koji se ovde i na nekim drugim mestima odnose prema zastupnicima SDSS-a i Srba, kad su posredi politike sećanja, nije takav da ga možemo dobro razumeti. Danas sam ovde da bih se sećao žrtava i neću dopustiti da se uvedem u bilo kakav prostor u kojem će se to sećanje skrnaviti. Niko ne treba biti ponižavan i vređan, niko ne sme biti osporavan u onome što smatra da je neophodno da se seća žrtava – naglasio je Pupovac.

Govoreći o nestalima Pupovac je rekao da je to zajednička briga svih u Hrvatskoj i izvan Hrvatske.

- Neophodno je da sve ono što se zna ili postoji kao moguća informacija koja bi pomogla da se utvrdi šta se dogodilo sa ljudima koji se traže, bez obzira da li su Hrvati ili Srbi, stavi na raspolaganje i da se pokuša doći do mesta gde su njihovi ostaci. Ne bih ulazio u političke izjave oko nestalih, radio bi što je više moguće da se to pitanje rešava mimo političkih razlika između Hrvatske i Srbije. Radimo na tome da Hrvatska i Srbija obnove razgovore o tome, ali za sada nema volje za to ni sa jedne ni sa druge strane. Političke prepreke su previše uzete u obzir, a humanitarne i ljudske premalo i to je glavni razlog – rekao je Pupovac.

Marica Šeatović, predsednica Udruženja porodica nestalih, ubijenih i nasilno odvedenih "Protiv zaborava", nekoliko puta je dolazila u Vukovar kako bi odala počast svim žrtvama. Za nju su ovi dani posebno teški, jer je u Novskoj ubijen njen suprug zajedno sa još troje komšija i rođaka.

- Moj suprug je ubijen 21. novembra, kao čin osvete za Vukovar. Jako mi je teško doći, ali u ime svih onih koji traže svoje, tu sam da odam počast i na Dunavu i na Ovčari. Na Ovčari sam bila pet-šest puta i više, što mnogi Hrvati nisu, kao i na mnogim stratištima i u Hrvatskoj i izvan Hrvatske jer žrtve ne delim - poručila je Marica Šeatović.

Klikom na fotografiju iznad teksta možete pogledati video prilog.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više