Novosti

Politika

Kontinuitet huškačke politike

Još je patrijarh Pavle izjavljivao da "Srbi ne mogu da žive sa Hrvatima", podseća novinar Bojan Tončić povodom odlikovanja SPC za Šešelja

Large internacionala  ko%c5%beul 13 u 10

Poljubac ratnog zločinca i vladike (foto SRS/YouTube VojvodaŠešelj)

Vladika bački Irinej Bulović dodelio je Vojislavu Šešelju orden Svetog vladike Mardarija, i to u ime vladike Longina i eparhije Novogračaničko-srednjozapadnoameričke, dakle u ime Srpske pravoslavne crkve. Sudeći po izjavama, orden je dodeljen za navodnu Šešeljevu pomoć iz 1992. u saniranju crkvenog raskola u srpskoj dijaspori. Vest o odlikovanju stigla je iz sedišta Srpske radikalne stranke, a to je na svom YouTube kanalu objavio i sam odlikovani vođa stranke. Sama SPC tu je vest prećutala i do danas se nije oglašavala, što ne umanjuje činjenicu da je odlikovan ratni zločinac. I to nije prvi put, jer je 2015. godine od SPC već dobio dva odlikovanja, jedno od vladike Filareta, a drugo od Amfilohija. Podsećamo, Šešelj je 2018. u Hagu osuđen na 10 godina zatvora za progon, proterivanje i prisilno premeštanje Hrvata iz vojvođanskog sela Hrtkovci 1992. godine.

- Odlikujući ratnog zločinca SPC otvoreno iskazuje stav da to što su Šešelj i njegovi koljači činili u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini – ubijanje i progon nesrpskih civila, silovanje, spaljivanje sela - predstavlja za ovu najplaćeniju srbijansku budžetsku organizaciju temelj tobožnjih hrišćanskih vrednosti, ističe novinar Bojan Tončić.

Za njega je ovo ujedno i poruka Hrvatima u Srbiji i Hrvatskoj. Problem nije samo u odlikovanju, jer Tončić ističe kontinuitet sa ratnohuškačkom politikom SPC-a. Podseća na zlokobnu konstataciju patrijarha Pavla iz maja 1991. godine, po kojoj "Srbi ne mogu da žive sa Hrvatima ni u kakvoj državi. Ni u kakvoj Hrvatskoj." Za milionsku armiju Šešeljevih saučesnika i glasača Aleksandra Vučića patrijarh Pavle je "svetac koji hoda". Tončić smatra da SPC nije mogao odlikovati Šešelja bez znanja Vučića, koji je nedavno na Brdu kod Kranja novinarki na pitanje o odlikovanju Šešelja odgovorio da je SPC nezavisan u odnosu na državu. Naš sagovornik kaže da se Vučić "podsmeva ustavnim kategorijama i razbacuje novcem građana" – samo u posljednje dve godine za izgradnju hrama Svetog Save na beogradskom Vračaru donirano je 43 miliona evra, "bez ikakvog polaganja računa."

- U afektivnoj odbrani Vučić je izgovorio gomilu laži. To i nije neka novost, ali je prvi put ovako snažno insistirao na tobožnjoj laičkoj državi Srbiji, iako sve vreme njegove vlasti - a nije bilo mnogo drugačije ni ranije - SPC i država Srbija čine moćni aparat nameran da podstiče mržnju i izaziva nestabilnost u regionu, smatra novinar.

Naš sagovornik veruje da je patrijarh Porfirije znao da će Bulović uručiti odlikovanje Šešelju. Smatra da je patrijarh "uspešni sledbenik ranijih zapovednika Crkve koja pokazuje sve odlike militantne državne formacije". Sama činjenica da je taj zadatak pripao najuticajnijem vladiki iz Sinoda SPC-a Buloviću, "večitom osloncu svih vlastodržaca u Srbiji, ukazuje na to da ništa nije slučajno i da je namera Aleksandra Vučića da zadrži kontrolu nad svekolikim mrziteljima nesrba u biračkom telu." Bulović je bio blizak svim vlastima.

- Irinej je Bulović bio, kako je Slobodan Milošević govorio, njegov "glavni stub" u Sinodu, blizak Miloševićevoj supruzi Mirjani Marković, preplivao je brzo u vode Demokratske stranke nakon rušenja Miloševića, docnije je uzeo pod svoje i Vučića. Servilan, slepi izvršilac, čovek bez stava - tako ga opisuju crkveni analitičari.

To je kadar Aleksandra Vučića. Baš kao i Porfirije, napominje Bojan Tončić.

Dodelu odlikovanja Šešelju osudilo je više opozicionih političara u Srbiji i neke političke stranke, a reagirala je i sama Evropska komisija. Pred sudom u Srbiji se inače vodi postupak protiv Šešelja i države Srbije koji je pokrenuo nekadašnji stanovnik Hrtkovaca Franjo Baričević, a zbog toga što je 1992. proteran iz svog doma. Tončić smatra da postoji nada da će parnični postupak biti okončan u korist Hrvata proganog u toku Šešeljeve akcije "dobrovoljne razmene" dobara Hrvata i Srba iz Hrvatske. Odštetni zahtev koji je ispostavljen Srbiji i Vojislavu Šešelju iznosi 100.000 evra, u dinarskoj protivvrednosti. Iz vojvođanskih sela se početkom 1990-ih iselilo oko 30 hiljada vojvođanskih Hrvata, dok ih je 25 ubijeno ili nestalo.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više