Novosti

Društvo

Korado Korlević: Homo sapiens više neće biti najpametniji

Dolazi veliki reset. Ubrzo će vjerojatno nastati homo superior. Moći će se 'popravljati' ljudski genom, kazao je astronom i voditelj Zvjezdarnice Višnjan Korado Korlević u emisiji Zavidavanje Vide TV

Large putovnica

Korado Korlević (foto Vida TV)

"U Hrvatskoj više nije problem uspjeti, jer smo dio Europske unije i intelektualci mogu seliti bilo kamo. Ako imaš malo volje, pronaći ćeš svoj talent. Svako dijete ima nešto posebno, pa ako mu se pruži prilika i ako ga se odgoji da ne propušta prilike, uspjet će."

Kazao je to astronom Korado Korlević, osnivač i voditelj Zvjezdarnice Višnjan, u razgovoru za emisiju Vide TV Zavidavanje voditelja Ladislava Tomičića, koju možete pogledati na ovoj poveznici.

Korlević je Tomičiću ispričao kako je Zvjezdarnica Višnjan, od početnih improvizacija s ugrađivanjem automobilskih dijelova u prvi teleskop, napredovala do uspješne znanstveno-obrazovne institucije s članstvom u međunarodnoj mreži za upozoravanje na globalnu opasnost od asteroida International asteroid warning network (IAWN). Odgovorio je i koliko često asteroidi udaraju u Zemlju: "Nešto veličine automobila gotovo svaki tjedan; veličine stadiona svakih nekoliko stotina godina, a oni od kilometra svakih stotinjak tisuća godina".

Komentirao je formalni sustav obrazovanja u Hrvatskoj. "Kao edukator, mogu reći da ne valja, a to će reći i oni u sustavu. Cilj formalnog obrazovanja je stvaranje lojalnih građana, koji ne stvaraju probleme, šute i rade. Mi imamo drugi sustav: odgajamo velike i moćne biljke, a odgovorni smo samo tom djetetu i njegovim roditeljima", kazao je Korlević.

Smatra pogrešnim što je Hrvatska u posljednjih trideset godina odustala od industrije. "Nekad je Hrvatska proizvodila ono što danas radi Kina: električne bušilice, projektore, automobile, industrijske strojeve, generatore... Imali smo tehničke škole i fakultete koji su bili apsolutno svjetska klasa. A onda smo odlučili da ćemo svi biti kuhari, konobari, pjevači, zabavljači... Da, treba nam ta 'industrija doživljaja', ali nam treba i druga, STEM industrija. Paralelno trebaju postojati svi oblici ljudskog stvaralaštva".

Govorio je i o "velikom resetu" koji donose umjetna inteligencija, bioinformatika, sintetska tehnologija i druge znanosti budućnosti. "Veliki reset znači da homo sapiens više nije najpametniji na planeti. Ubrzo će vjerojatno postati homo superior. Moći će se 'popravljati' ljudski genom", kazao je Korlević. "Generalna proba već je napravljena s cjepivima protiv Covida", tvrdi. "Sad znamo kako radi programiranje stanica. Ako netko odluči ljude popravljati generalno, 'napisat' će virus koji nosi taj popravak."

Naveo je primjer: "Treba li ovakav čovjek, agresivan i zločest, mali popravak? Napravimo malu 'gripu' koja će smanjiti adrenalin i dopamine, i dobit ćemo tuplje građane, ali neće se mlatiti. To bi se dalo napraviti. Jedino je pitanje imaš li pravo igrati se boga i svih osam milijardi ljudi reprogramirati da budu tupi."

O etičkim dilemama takvih procesa Korlević lakonski dodaje: "Možemo se nad tim zgražati, ali nećemo moći izbjeći. Nemamo monolitan svijet, niti jednu etiku. Ako netko bude htio to učiniti, negdje će se uvijek nešto moći". Kamo sve to vodi, pitao je Tomičić. "Ne znamo. Znamo samo da će biti ludo putovanje."

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više