Novosti

Društvo

Korona pogurnula Itas

Donedavno država nije htjela ni čuti za naše zahtjeve jer smo navodno u privatnom vlasništvu, a sada spašava svako radno mjesto i ne pita čije su tvrtke, kaže Dragutin Varga

P3eifch1ya2on3xlc1co3voz1rk

Radnici Itasa u pogonu (foto Marinko Jurinec/PIXSELL)

U tvornici Itas – Prvomajska specijaliziranoj za proizvodnju alatnih strojeva, koja funkcionira po principu radničkog dioničarstva, radi se po pravilima koje nameće pandemija. Pogon je uglavnom u punom radničkom sastavu. Tek nekih dvadesetak radnika je kod kuće jer nisu vezani uz trenutno poslovanje. A ono se u korona-krizi ugovara putem interneta.

Pandemija virusa ubrzala je nabolje procese u toj ivanečkoj tvornici, koju smo posjetili prije dva mjeseca, kada se stanje činilo crnim: račun firme bio je blokiran, a dug prema banci i gradskom plinskom poduzeću iznosio je oko 900.000 kuna. Dio novca potraživala je i Porezna uprava, a radnici su radili bez plaće. Izvršni direktor Dragutin Varga štrajkao je glađu za spas 160 radnih mjesta. Pregovarao je s državom da pomogne s pozajmicom za isplatu plaća i namirivanje dobavljača.

- Niti jedan dan nismo prekidali s poslom. Nekoliko je narudžbi za radne strojeve pristiglo iz Njemačke, uglavnom poznatih partnera poput Kunzmanna, kojemu je isporučeno ukupno šest strojeva. Ovog mjeseca isporučujemo novu seriju strojeva, a narudžbi imamo i od domaćih tvrtki - referira direktor Varga i komentira aktualnu politiku Vlade.

- Vidite što se upravo događa? Donedavno država nije htjela ni čuti za naše zahtjeve jer smo navodno u privatnom vlasništvu, a sada spašava svako radno mjesto i ne pita čije su tvrtke - kaže.

Dodaje da su vlastitim prihodima odblokirali račun još 28. veljače, a prošlog tjedna dobili su i rješenje o odobrenju 1,3 milijuna kuna državne pomoći za očuvanje radnih mjesta jer su lako mogli dokazati da su im prihodi u aktualnoj krizi smanjeni za minimalno 20 posto. Svakom radniku u naredna tri mjeseca uplaćeno će biti ukupno 11.250 kuna neto. S Poreznom upravom potpisan je upravni ugovor, a postojeći dug, koji je narastao na 1,9 milijuna kuna, bit će plaćen u obrocima u 24 mjeseca, što je otprilike 90.000 kuna mjesečno. Zbog korone su, poput mnogih drugih, zatražili od banke odgodu plaćanja kredita za daljnja tri mjeseca. Pitamo je li firma uspjela dogovoriti kakvu kreditnu pozajmicu jer govorilo se o iznosu od milijun eura obrtnih sredstava kako bi se pokrila dugovanja i isplatile plaće.

- U tom smislu nije se puno pomaknulo, ali dobili smo nedavno od Ministarstva gospodarstva odluku o 5,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za naš projekt inovacije – punionice za električne automobile. To je najvažniji dokument koji sam u ovoj krizi potpisao. Sada idem tražiti banke koje bi izdale potpore za izvoznike poput nas, koji izvozimo 90 posto svojih proizvoda. Pokušali bismo uz pomoć financijskog savjetnika, preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak, vidjeti što možemo učiniti - najavljuje izvršni direktor Itasa.

- Nadam se da ćemo u roku od 60 dana dobiti tih 5,3 milijuna kuna i krenuti u nabavu svega potrebnog za izradu punionica jer one su budućnost. Svijet ne bu stao - kaže Varga.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više