Novosti

Društvo

Samoupravljanje 21. stoljeća

Ministru sam rekao da u Itasu nikad neće biti strateškog partnera, tj. gazde u smislu da će netko ovdje doći, uložiti nekoliko milijuna kuna i nakon toga prisvojiti tvrtku. Mi radnici možemo jedino između sebe napraviti restrukturiranje, kaže Dragutin Varga, izvršni direktor tvornice alatnih strojeva Itas – Prvomajska u Ivancu

F4cavkl6f1wergsxsbnrdm5dc3q

Zabrinuti radnici Itasa (foto Marinko Jurinec/PIXSELL)

Pet dana je Dragutin Varga, izvršni direktor tvornice alatnih strojeva Itas – Prvomajska u Ivancu, štrajkao glađu kako bi skrenuo pažnju javnosti na blokadu računa poduzeća i potrebu za kratkoročnim zajmom od države. Zajmom bi tvrtka platila dug od 418.000 kuna s kamatama za plin, ali i pedesetak hiljada eura banci zbog nevraćenog revolving kredita koji je uzeo bivši direktor, vjerojatno kako bi namirio neke dobavljače, ali ga nije vratio u propisanom roku. Tri milijuna kune tražene pozajmice itasovci bi državi mogli vratiti u najkraćem roku, a njome bi se isplatile i dvije zaostale plaće za oko 160 radnika, inače stopostotnih malih dioničara tvrtke. Iz tvrtke kažu da rade po raznim predugovorima i već potpisanom ugovoru vrijednom 7,5 milijuna kuna, pa ne bi trebalo biti problema oko vraćanja duga. Štrajk glađu Varga je prekinuo nakon sastanka s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom kod kojeg je, kaže, vidio dobru volju da Itas i alatna industrija opstanu na tržištu. Zanima nas postoji li mogućnost da država Itasu izda jamstva, kad to već mogu nekim drugim tvrtkama poput Uljanika ili Đure Đakovića.

- Ne mogu nam izdati jamstva jer smo mi privatna tvrtka. Postavio sam potom ministru pitanje zbog čega onda uplaćujemo novac u državni proračun. Od 2007., otkad poslujemo po modelu radničkog dioničarstva, uplatili smo u državnu blagajnu preko 60 milijuna kuna. Zašto država uzima novac od privatne tvrtke? Tom logikom ne moraju nam ništa dati, ali neka ni ne uzimaju ništa - kaže Varga i nastavlja da bi oni htjeli ustroj po totalnom kapitalističkom modelu: jedan gazda koji prisvaja sve, a radnici su robovi.

- Postavio sam ministru pitanje tko su vlasnici Mercedesa, Audija, BMW-a. Pa dioničari. U čemu je razlika? Mi u Itasu imamo samoupravljanje za 21. stoljeće, ako nekome još nije jasno. Kažem to jer nas mnogi u zadnje vrijeme pitaju tko je vlasnik firme. Najlakše je po ustaljenom modelu imati strateškog partnera – imali smo ga od 2001. do 2005. pa nas je uništio - dodaje Varga.

Pitamo ga treba li Itasu restrukturiranje, kako je to spomenuo ministar Horvat.

- Osobno sam ministru također rekao da u Itasu nikad neće biti strateškog partnera, tj. gazde u smislu da će netko ovdje doći, uložiti nekoliko milijuna kuna i nakon toga prisvojiti tvrtku. To se nikad neće dogoditi. Mi možemo jedino između sebe napraviti restrukturiranje, popraviti ono što nije dobro - ističe Varga.

Dodaje da bi račun tvrtke ipak vrlo brzo trebao biti odblokiran, i to priljevom novca od vlastitog rada. No za isplatu plaća trebat će dublje posegnuti u džep i održati još jednu rundu razgovora s resornim ministrom.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više