Novosti

Društvo

Radnička tvornica Itas, teško stradala u požaru, traži pomoć

Radnici ivanečke tvornice, koja funkcionira po principu djelomičnog radničkog dioničarstva i preostali je primjer samoupravljanja, našli su se u novom problemu s obzirom da se šteta od požara procjenjuje na 15 milijuna kuna, a država ih uporno ignorira

Large itas2

U slučaju da se Itas ugasi Hrvatska bi ostala bez jedine tvornice koja proizvodi alatne strojeve (foto Srđan Kovačević)

Stradao je stroj koji nam je jako važan za daljnju proizvodnju, ostali smo bez struje i grijanja, kompletna proizvodna hala prekrivena je čađom, popucali su stakleni zidovi, a oštećen je i dio krovišta – nabraja Dragutin Varga, izvršni direktor ivaničkog Itasa – Prvomajske, štetu koju je prošlog tjedna uzrokovao požar u toj jedinoj preostaloj tvornici alatnih strojeva u Hrvatskoj.

Požar je izbio zbog tehničkog kvara u glavnoj proizvodnoj hali, a šteta se zasad procjenjuje na oko 15 milijuna kuna. Itas trenutno radi s kapacitetom od 30 posto, i to samo u dijelu lake strojne obrade, pa se većina ostalih radnika dala u čišćenje pogona i sanaciju drugih kvarova.

- Trenutno pronalazimo specijalizirane firme za čišćenje i popravljanje rasvjete i grijanja. Doslovno se borimo iz dana u dan – govori nam Varga i dodaje da ih je ugodno iznenadio veći broj lokalnih firmi koje su im ponudile pomoć u građevinskom materijalu i ostalim uslugama.

Radnici tvornice koja funkcionira po principu djelomičnog radničkog dioničarstva i kao takva predstavlja rijedak preostali primjer samoupravljanja, sada su se našli u novom problemu. Kako su Novosti već pisale, račun Itasa je uoči izbijanja pandemije koronavirusa bio blokiran, a dug prema banci i gradskom plinskom poduzeću iznosio je oko 900.000 kuna. Dio novca potraživala je i Porezna uprava, a radnici su radili bez plaće. Država, koja dotad nije htjela ni čuti za njihove zahtjeve, na kraju im je poslovanje djelomično olakšala kroz subvencije za očuvanje radnih mjesta u koroni, a Itasovci su u prvoj polovici 2020. vlastitim sredstvima uspjeli odblokirati račun firme. Vjetar u leđa dale su im i nove narudžbe njemačkog partnera. Međutim, sada su im u požaru stradali praktički gotovi proizvodi koje su uskoro trebali isporučiti naručitelju.

- Partneri dolaze ovih dana pa ćemo zajedno procijeniti hoćemo li dosad izrađene strojeve uspjeti popraviti ili ćemo cijelu narudžbu morati raditi ispočetka. Samo jedan takav stroj vrijedi 68.000 eura, a u požaru ih je stradalo šest. Zbog toga sam sazvao skup radnika i objasnio im u kakvoj smo situaciji. Pošto trenutno nema isporuke mašina, ne znam kako ćemo isplatiti plaće, a to je osnovno. Bit ćemo pametniji nakon sastanka s ljudima iz Njemačke – govori Varga.

Teške posljedice požara u Itasu (Foto: Srđan Kovačević)

U prvim danima nakon požara tvornicu su obišli varaždinski župan Anđelko Stričak i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Dok je Stričak poručio kako ne preostaje drugo nego kucati na sva vrata u nastojanju da se pomogne Itasu, Batinić im je obećao konkretnu pomoć.

- Iako su zakonske mogućnosti gradskog proračuna po pitanju usmjeravanja novca u privatne tvrtke ograničene, ivanečka uprava razmotrit će način da pomogne Itasu. Jedan od načina je da zamrznemo gradska potraživanja u slučaju nemogućnosti plaćanja u rokovima. Nakon ukupne, službene procjene štete, vidjet ćemo što i kako dalje – rekao nam je Batinić.

Gradonačelnik Ivanca smatra da bi pomoć Itasu trebala pružiti i država, poručujući da je to prije svega pitanje za nadležno ministarstvo.

- U slučaju da se, ne daj bože, Itas ugasi, Hrvatska bi ostala bez jedine tvornice koja proizvodi alatne strojeve. To bi bio ogromni tehnološki gubitak, a ne zaboravimo da je u Itasu zaposleno oko 130 radnika – upozorio je Batinić.

No Varga kaže kako poučen ranijim negativnim iskustvima nema velika očekivanja od države.

- Za pomoć smo im se obratili 2020., i to u momentu kada smo imali odobreni europski projekt u iznosu od 5,3 milijuna kuna. Međutim, Ministarstvo gospodarstva, HBOR, Hrvatska poštanska banka i Agencija za malo gospodarstvo na kraju su nas odbili pod obrazloženjem da ja, kao direktor, nemam visoku stručnu spremnu. Toliko o državnoj pomoći – govori Varga.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više