>

novosti logo

Piše Novosti

Koruška traži da savezna vlada spriječi okupljanje ustaških sljedbenika u Bleiburgu

Pokrajinska vlada traži potporu Austrije, jer se 'samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje podržavatelja ustaškog režima i drugih desničarskih skupina u Bleiburgu'. Dodaju da su zakazana i četiri prosvjedna skupa protiv hrvatske komemoracije

Koruška je službeno zatražila da se manifestacijom na Bleiburgu pozabavi osobno austrijski kancelar Sebastian Kurz, piše Večernji list. Koruški župan Peter Kaiser (SPÖ) tim povodom poslao je kancelaru pismo u kojem apelira da se zaštiti ‘međunarodna reputacija Austrije’, koju bi događaji na Loibaškom polju kraj Bleiburga 18. svibnja mogli narušiti. Uz to, Kasier traži da savezna tijela primjene Zakon o javnom okupljanju i spriječe incidente koji se očekuju. 


Koruška vlada prihvatila je u četvrtak rezoluciju grada Bleiburga u kojoj se traži primjena mjera i pravnog okvira kako 'lokalno stanovništvo ne bi bilo ugroženo' neredima koji se očekuju. Naime, već su zakazana četiri prosvjedna skupa protiv hrvatske komemoracije.

Grad Bleiburg također upozorava, a savezna država podržava, kako postoji vrlo opravdana bojazan da bi događaji na Bleiburgu 'mogli još urušiti reputaciju Bleiburga, Koruške i Austrije'. U rezoluciji se ne govori protiv komemoracije mrtvima, već protiv 'zlouporabe događaja od strane ekstremističkih skupina'.

Bleiburšku rezoluciju je župan Peter Kaiser proslijedio u Beč kancelaru, zatraživši potporu federalnih tijela, posebice Ministarstva unutarnjih poslova jer se 'samo primjenom Zakona o okupljanju može spriječiti okupljanje podržavatelja ustaškog režima i drugih desničarskih skupina u Bleiburgu 18. svibnja'.


Zakon je u nadležnosti federalnih tijela i Koruška nema pravne ovlasti u tom kontekstu, apelirao je Kaiser. Policija treba učiniti sve da spriječi sukobe različitih skupina i da osigura sigurnost građana, dodao je te istaknuo kako je s ministrom pravosuđa dogovorio da na komemoraciju dođu tužitelji koji bi odmah reagirali na kršenje zakona o nedozvoljenim simbolima, donosi Večernji list.

Prije mjesec i pol biskupija Gurk-Klagenfurt odbila je dati dopuštenje Hrvatskoj biskupskoj konferenciji da se i ove godine 18. svibnja služi sveta misa na komemoraciji za žrtve na Bleiburgu. Tajnik biskupije Engelbert Guggenberger kazao je da je odluci prethodila detaljna analiza prošlogodišnje komemoracije i da je zaključeno da je sveta misa na Blajburškom polju 'dio događaja koji je politički instrumentaliziran i dio političko-nacionalnog rituala koji služi selektivnoj percepciji i tumačenju povijesti te šteti ugledu Katoličke crkve'.

1/1