Novosti

Politika

Krajnje je vrijeme da se zabrani "Za dom spremni"

Na drugom sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u Židovskoj općini, Ognjen Kraus predstavio je prijedlog zakona o potpunoj zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola

Large kraus

Ognjen Kraus (foto Slavko Midžor/PIXSELL)

U zagrebačkoj Židovskoj općini u petak je održan drugi radni sastanak predstavnika vladajuće koalicije i gotovo svih oporbenih stranaka, na kojem su svi dobili prijedlog zakona o potpunoj zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških simbola, javlja RTL televizija.

Dogovoreno je da se u roku od tri tjedna svi klubovi zastupnika o prijedlogu očituju i iznesu eventualne primjedbe. Inicijator zakona, predsjednik Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus potvrdio je da prijedlog zakona ne predviđa nikakve iznimke, nego potpunu zabranu ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Kraus je rekao kako zajednički stav postoji od početka te da je predstavljen prijedlog zakona kojega su dobili svi predstavnici.

"Prijedlog će se prodiskutirati na klubovima zastupnika, vratit će se primjedbe, budu li postojale, i idemo u daljnji rad na novom zakonu", rekao je Kraus te otkrio neke glavne smjernice:

"Bit će to kazneni zakon za odgovornost po postupanju u sadržaju, odnosno temama o kojima je javnost već upoznata."

Na novinarsko pitanje regulira li se beziznimno fašistički pozdrav "Za dom spremni", Kraus je odgovorio: "Da, za to, za ustaško i četničko znakovlje, sve što se tiče znakovlja koji su bili na snazi u Drugom svjetskom ratu u rasnim zakonima NDH."

Ovisi li o uspjehu cijelog procesa zajednički dolazak u Jasenovac predstavnika žrtava i države, upitali su Krausa.

"Ne očekujem da će proces biti do tada završen, prema tome ne bih ovo povezivao s time. Samo bih povezao s time da je krajnje vrijeme da se taj zakon kojeg smatram civilizacijskim donese."

Mislite da i u HDZ-u ima snage da se prijeđe preko tih nekih dvostrukih konotacija, iznimaka i sličnog?

"Vidjet ćemo. Na vlasti je HDZ sa svojim partnerima, a koliko ja znam, partneri HDZ-a su i oni koji su bili žrtve tih rasnih zakona", odgovorio je na novinarski upit Ognjen Kraus.

Prvi sastanak održan je prije mjesec dana kada je postignut konsenzus oko potrebe zakonskog rješavanja ovog pitanja, ali HDZ se kasnije ogradio ustvrdivši da se radilo o neformalnom razgovoru.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više