Novosti

Kronika

Kрњaчaни пoкaзaли хумaнoст

У Kрњaку oдржaн хумaнитaрни кoнцeрт у oргaнизaциjи српских удружeњa: Прикупљeнo je тридeсeтaк хиљaдa кунa зa лиjeчeњe двoje млaдих члaнoвa крњaчкoг пoдoдбoрa СKД-a Прoсвjeтa

Pvxxv4xv23n9ma5fpysscqjdg4x

Nastup KUD-ova na humanitarnom koncertu

Prvi humanitarni koncert u organizaciji srpskih udruženja u Krnjaku urodio je priličnim uspjehom: sportska dvorana tamošnje osnovne škole bila je pretijesna za sve zainteresirane, a više od tri stotine onih koji su uspjeli ući pridonijelo je tome da se ispuni i humano značenje toga okupljanja. Koncert je, naime, organiziran s namjerom prikupljanja novca za liječenje i rehabilitaciju dvoje mladih članova krnjačkog pododbora Prosvjete, Lazara Maćešića i Elene Kozline.

Na koncertu su nastupili pododbori SKD-a Prosvjeta iz Vojnića, Zagreba i Krnjaka, pjevačke grupe iz Vojnića i Vrginmosta, KUD ‘Tono Hrovat’ iz Velike Kladuše i KUD ‘Kordun’ iz Krnjaka, a recital su pod vodstvom Nade Đurić Plećaš održali su učenici krnjačke osnovne škole, koji pohađaju dodatnu nastavu na srpskom jeziku.

- Prikupili smo oko 30 hiljada kuna, možda i nešto više. Pola te svote je od ulaznica, a drugu polovicu dali su donatori: općine Barilović, Krnjak, Topusko, Lokalna akcijska grupa ‘Petrova gora’, zagrebački VSNM, te nekadašnji članovi krnjačkog pododbora Prosvjete i KUD-a koji sada žive u Srbiji, Republici Srpskoj i zemljama Evropske unije. Donaciju su priložili i vojnićki kafić ‘Kordun’ i ugostiteljski obrt karlovačke obitelji Matijević - kazala je Milena Bižić, predsjednica krnjačke Prosvjete.

- Iako mi je drago što je koncert uspio, žalosna sam što je organiziran radi bolesti naših članova. U Krnjaku smo uspjeli uskladiti rad svih srpskih udruženja i organizacija, pa tako koordinirano djeluju Prosvjetin pododbor, VSNM, cijela općina i uprava, ogranak SDSS-a, udruženje antifašista, KUD ‘Kordun’, DVD Debela Kosa i Krnjak te žensko udruženje ‘Breza’. Zajednički možemo mnogo toga učiniti, a tu je ideju pokrenuo općinski VSNM - rekao nam je Ilija Matijević, zamjenik općinskog načelnika i predsjednik krnjačkog VSNM-a.

Na koncertu su trebali nastupiti i hrvatski KUD-ovi iz Vojnića, Vrginmosta i Krnjaka, ali se navodno pojavio problem s narodnim nošnjama, pa su njihovi nastupi otkazani. Općinski načelnik i predsjednik županijskog ogranka SDSS-a Dejan Mihajlović zadovoljan je uspjehom humanitarnoga koncerta, ali se nada da više neće trebati akcija sa ovakvim povod te da će se postignuto zajedništvo iskazivati kroz projekte druge vrste.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više