Novosti

Kronika

Kулeн сe скућиo

Нajвeћa мaнифeстaциja пoсвeћeнa кулeну je Kулeниjaдa у Jaгoдњaку, пoзнaтoм кao "сeлo кулeнa", a сaмo нa двa килoмeтрa oд Бeлoг Maнaстирa у пригрaдскoм нaсeљу Брaњин Врх смeстилa сe и "Kућa бaрaњскoг кулeнa"

Large 4

Dugoočekivani centar za proizvodnju kulena

Gastro specijalitet baranjski kulen zaštićen je i registrovan na razini Europske unije još 2012. godine, i tek je jedan od samo 17 hrvatskih proizvoda sa zaštićenom oznakom geografskog porekla. Taj tradicionalni proizvod deo je gastronomske i kulturne baštine istočne Hrvatske, a najveća manifestacija posvećena kulenu je Kulenijada u Jagodnjaku, poznatom kao "selo kulena", a samo na dva kilometra od Belog Manastira u prigradskom naselju Branjin Vrh smestila se i "Kuća baranjskog kulena".

U autohtonom zdanju, ovo naselje dobilo je dugoočekivani centar za proizvodnju kulena. Projekt "Kuća Baranjskog kulena" proveden je u sklopu Intervencijskog plana Grada Belog Manastira i Opštine Darda. Ukupna vrednost je 12,5 miliona kuna, od čega iznos bespovratne potpore iznosi 10,6 miliona kuna. Preostala sredstva su iz Europskog fonda za regionalni razvoj, iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija, te iz proračuna Belog Manastira. Ugovor za početak projekta potpisan je 23. maja 2019. godine, a projekt je proveden u partnerstvu s Udruženjem proizvođača kulena Baranjski kulen te veliku podršku firme Belje.

Pogon za preradu mesa, ukupne površine 365 m², ima pet odvojenih jedinica potpuno opremljenih mašinama za mlevenje, mešanje mesa i punjenje, tu su komore za fermentaciju i hladno dimljenje, te komore za sušenje kulena. Godišnji kapacitet svakog od pet novih prostora Kuće baranjskog kulena, opremljene savremenom tehnologijom, nešto je veći od 2,5 tona kulena.

U Kući će biti koncentrisana većina registrovanih baranjskih proizvođača ove delicije. Gradu Belom Manastiru plaćat će simboličnu cenu najma, a nakon pet godina, koliko će im on trajati, nadaju se da će vrhunski opremljene prostorije naslediti mlađi proizvođači. Glavna ideja pogona je dati ujednačenu kvalitetu proizvoda nezavisno o godišnjem dobu, a svaki pojedinačni pogon godišnje može proizvesti nekoliko tona suhomesnatih proizvoda. Zgrada za prezentaciju proizvoda opremljena je savremenom informatičkom opremom, i služit će za promociju i prodaju, te kontinuiranu edukaciju. Konačni cilj je izgraditi celi proizvodni lanac koji počinje s proizvođačima živih životinja, nastavlja se preko sustava klanja i rasecanja te pripreme mesa određene kvalitete koju će na kraju potvrditi certifikacijsko telo. U celi proces uključena je dakako i domaća baranjska paprika.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više