Novosti

Kronika

Kуруцићeвa нaгрaдa Чaлићу

Jубилaрни 20. Дaни културe Србa истoчнe Слaвoниje, Бaрaњe и зaпaднoг Срeмa: Гoдишњa нaгрaдa ‘Брaнимир Kуруцић’ зa oчувaњe и рaзвoj српскe културe уручeнa je Бoривojу Чaлићу, вукoвaрскoм истoричaру и књижeвнику

Jubilarni 20. Dani kulture Srba istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srema u organizaciji regionalnog Koordinacionog odbora SKD ‘Prosvjeta’, završili su 28. oktobra programom u Hrvatskom domu u Vukovaru. Od 7. oktobra, kada je manifestacija otvorena u Jagodnjaku, održano je osam programa. Godišnja nagrada ‘Branimir Kurucić’ koja nosi ime po osnivaču manifestacije, dugogodišnjem predsedniku Koordinacionog odbora, vukovarske ‘Prosvjete’ i KUD-a ‘Sloga’ iz Vukovara, a koja se dodeljuje za očuvanje i razvoj srpske kulture, ove godine je uručena Borivoju Čaliću, vukovarskom istoričaru i književniku kome je pripala čast da zatvori manifestaciju.

- Za nama su 20. Dani kulture Srba. Taj broj dovoljno govori o istoriji trajanja i s pravom ukazuje na uspostavljenu tradiciju koja nije tek puka činjenica, sama po sebi, već iza nje stoje značajna ostvarenja koja su snažno promovisala umetničko i kulturno stvaralaštvo srpske zajednice u Hrvatskoj - istakao je Čalić.

U završnom programu manifestacije učestvovali su: Kamerni hor VSPD ‘Javor’, Etno ansambl ‘Đurđevak’ iz Bobote, Tamburaški orkestar ‘Vučedolski zvuci’ s vokalnim solistom Živojinom Jergićem, vokalna solistkinja Anja Teofilović uz klavirsku pratnju nastavnika Siniše Agića, nagrađena recitatorka Milica Ostojić iz Borova, recitatori vukovarske ‘Prosvjete’ Nevenka Lukić i Stefan Teofilović, pijanistkinje Nikolina Topić, Milica Ajduković i Mina Guja, te Prosvjetin Ansambl narodnih igara iz Vukovara.

- Značaj ovog programa nije samo u njegovom revijalnom karakteru, već u podsticajnom i stvaralačkom predstavljanju pojedinca unutar srpske zajednice. Ovaj program objedinjuje ono najvrednije kada je reč o kulturi ovdašnje srpske zajednice - kazao je Milenko Živković, predsednik vukovarske ‘Prosvjete’.

Povelje povodom dvadeset godina uspešnog rada uručene su predstavnicima svih 19 ‘Prosvjetinih’ pododbora na istoku Hrvatske kao i Ansamblu narodnih igara. Predsednik društva Siniša Ljubojević čestitao im je jubilej poželevši svima onima koji će nastaviti taj rad, jednako toliko energije u budućnosti.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više