>

novosti logo

Društvo Društvo
Piše Tena Erceg

Lakše se diše

Kompanija Protofy.xyz predstavila je alternativnu verziju respiratora, a njegove tehničke specifikacije dostupne su besplatno i neće biti patentirane

Španjolska kompanija Protofy.xyz predstavila je proizvod pod imenom OxyGEN, ‘manualni ventilator koji pruža pomoć pri disanju pacijentima u hitnim situacijama u uvjetima nedovoljne dostupnosti respiratora’. Kompanija smještena u Barceloni bavi se osmišljavanjem ‘brzih tehnoloških inovacija i razvojem prototipova’, a ono što ovaj proizvod čini posebnim činjenica je da se radi o takozvanom open hardware projektu pa su nacrti i tehničke specifikacije potrebne za proizvodnju besplatno dostupni na web-stranici kompanije i neće biti patentirani.

‘OxyGEN je kolaboracijski projekt društvene inovacije koji je započeo usred globalne javnozdravstvene krize uzrokovane epidemijom Covida-19, kada je jedan od osnovnih izazova postalo omogućiti liječenje bolesnika u situaciji kroničnog manjka automatskih ventilatora’, napisali su iz kompanije u priopćenju. Tim je okupio više od 5500 stručnjaka iz 54 države svijeta, koji su u projektu sudjelovali volonterski i koji će biti na raspolaganju svima koji žele započeti proizvodnju respiratora po njihovom nacrtu.

Tvornica Seat-Volkswagen već je počela s proizvodnjom oko stotinu jedinica dnevno, a 42 španjolske bolnice poslale su narudžbe. No ove respiratore moguće je proizvoditi i u znatno ‘primitivnijim’ tehnološkim uvjetima nego što su to pogoni velikih tvornica. Naime, ono što OxyGEN čini specifičnim činjenica jest da se radi o low cost i low tech pristupu, odnosno jednostavnom dizajnu te dostupnoj, jeftinoj i jednostavnoj tehnologiji bez elektronike, čime se omogućava masovna proizvodnja ‘čak i uvjetima prekinutih lanaca opskrbe’.

Kompanija je proizvela dvije verzije ovog manualnog ‘vrećastog’ respiratora, jednu za proizvodnju industrijske razine od nehrđajućeg čelika i jednostavniju verziju koja se može proizvoditi u manjim pogonima ili radionicama i uključuje izradu kostura od akrila i standardne klizne ležajeve kakvi se koriste na skejtbordu. Cijela sprava sastoji se od 119 elemenata, a obje verzije imaju jednake mehaničke operativne principe, jednaki motor za automobilske brisače, jednako strujno napajanje kakvo se nalazi u standardnom stolnom računalu, kao i jednako LED svjetlo za regulaciju brzine motora, vreću za upuhivanje zraka i set cijevi koje povezuju vreću i masku. ‘Znali smo da se na raznim stranama radi na vrlo kompleksnim rješenjima koja zahtijevaju puno tehnološkog i inženjerskog znanja, pa je naša ideja bila da osmislimo spravu koja se na jednostavan način može replicirati bilo gdje u svijetu’, objasnio je Ignasi Plaza, jedan od osnivača Protofyja.

Španjolska je 15. travnja sa 174.060 slučajeva bila druga zemlja svijeta, nakon SAD-a, po broju zaraženih virusom SARS-Cov-2. Umrlo je 18.255 ljudi, što znači da stopa smrtnosti u toj zemlji iznosi više od deset posto. Španjolska ima 9,7 kreveta u jedinicama intenzivne njege na 100 tisuća stanovnika, što je manje od evropskog prosjeka od 11,5 kreveta. Zbog kroničnog manjka respiratora tamošnje bolnice već tjednima provode trijažu, a bolnice u Kataloniji početkom travnja dobile su upute da ne intubiraju pacijente starije od 80 godina.

1/1