>

novosti logo

Leljak izbačen s Filozofskog

Knjiga Romana Leljaka ‘Mit o Jasenovcu’ do prošlog tjedna nuđena je u izlogu knjižare koja se nalazi u auli zagrebačkog Filozofskog fakulteta

Knjiga samoprozvanog slovenskog istraživača komunističkih zločina i zvijezde krajnje hrvatske desnice Romana Leljaka ukazala se prošlog tjedna u knjižari Školske knjige u auli zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Njegova knjiga ‘Mit o Jasenovcu’ nuđena je u izlogu uz naljepnicu s preporukom za kupnju studentima i drugim namjernicima na tom, inače poslovično progresivnom fakultetu.

Školska knjiga na taj način preporučuje studentima autora koji u knjizi tvrdi da je Jasenovac mit i povijesna prevara Titove Jugoslavije, osporava broj žrtava ustaškog logora za koji tvrdi da je bio radni te da u njemu nisu počinjeni masovni zločini i time iskazuje simpatije prema ustaškom režimu. O prisutnosti takve knjige na FF-u upitali smo dekanicu fakulteta Vesnu Vlahović-Štetić.

- Na Fakultetu postoji knjižara Školske knjige koja u tu svrhu koristi iznajmljen prostor. Naš ugovor ne predviđa utjecaj Fakulteta na izdavačku i prodajnu politiku Školske knjige. Fakultet također ne preporučuje ništa od izdanja koja se tamo prodaju, pa ne znam čiju preporuku izdavač ima. Mi smo odgovorni samo za fakultetska izdanja FF Pressa – odgovorila nam je dekanica.

Leljakov rad u posljednje je vrijeme izazvao izrazito negativne reakcije, pa je tako predstavljanje knjige u Samoboru osudio gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak, nazvavši tamošnju promociju anticivilizacijskim skupom. Prilikom prikazivanja Leljakovog filma u čakovečkom Centru za kulturu, tamošnji je gradonačelnik Stjepan Kovač pak izrazio nadu da oni koji prekrajaju povijest u tom naumu neće uspjeti.

Navedenu knjigu osudili su iz uprave Spomen područja Jasenovac, ali i brojni drugi. Već smo pisali o navedenim revizionističkim pamfletima i knjigama koje knjižari rado ističu u svojim izlozima. Tako su ljetos prilikom izlaska kontroverzne knjige ‘Radni logor Jasenovac’ Igora Vukića iz Školske knjige izjavili da se oni najvećim dijelom oslanjaju na potrebe i zahtjeve tržišta te da se takav pristup primjenjuje kada je riječ o izdanjima drugih izdavača. Posljednje informacije govore o tome da Leljak više ipak ne stanuje u izlogu knjižare u auli Filozofskog fakulteta.

1/2