Novosti

Politika

JUSP Jasenovac: Leljak poriče genocid i holokaust

Spomen područje Jasenovac izrazilo je zabrinutost zbog sve češćih slučajeva umanjivanja i poricanja zločina počinjenih u logoru Jasenovac. ‘Takve teze obično zastupaju pojedinci i grupe koji iskazuju simpatije prema ustaškom režimu’, navodi se u priopćenju

Z1hxw4szao08v59sw7uhndby3m9

Roman Leljak (foto Robert Anić/PIXSELL)

Javna ustanova Spomen područje Jasenovac reagirala je povodom predstavljanja filma i knjige Romana Leljaka ‘Mit o Jasenovcu’. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

‘Na osnovu izvještaja pojedinih medija te objava na društvenim mrežama, Javna ustanova Spomen područje Jasenovac upoznata je s činjenicom da je u Zagrebu 27. rujna 2018. godine održano predstavljanje filma i knjige Romana Leljaka, ‘Mit o Jasenovcu’. Nakon Zagreba, predstavljanje filma i knjige predviđeno je i u drugim gradovima širom Republike Hrvatske. Autor u filmu znatno umanjuje broj žrtava ubijenih u logoru Jasenovac te poriče da je u logoru Jasenovac ustaški režim izvršio masovne zločine genocida i holokausta prema Srbima, Romima, Židovima te zločine prema Hrvatima i pripadnicima drugih etničkih skupina koji se nisu slagali s politikom ustaškog pokreta, utemeljenoj na rasnim zakonima. Time je u javnom prostoru još jednom riječ zločin zamijenjena riječju mit, a suosjećanje prema žrtvama zamijenilo je cinično poricanje zločina.

Autor u filmu pokazuje neskrivene simpatije prema ustaškom režimu, a Nezavisnu Državu Hrvatsku u početnoj fazi postojanja, kada su proglašeni rasni zakoni koji su bili temelj za uspostavu logora i činjenje zločina, od milja naziva ‘mlada hrvatska država’. Roman Leljak, zajedno sa svojim suradnicima, među kojima treba istaknuti Blažu Đurovića, potpredsjednika Udruženja političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima iz Srbije (koji se do sada u svom djelovanju ‘istaknuo’ potragom za grobom Draže Mihailovića), koristi već prokušanu taktiku svojstvenu poricateljima holokausta koji gledatelje bombardiraju dokumentima, čime stvaraju lažni privid ‘znanstvenog’ pristupa temi. S druge strane, potpuno zanemaruju i preskaču dokumente i svjedočanstva o počinjenim zločinima.

Spomen područje Jasenovac još jednom podsjeća kako je koncentracijski logor Jasenovac bio najveći logor na teritoriju Nezavisne Države Hrvatske te je imao više funkcija od kojih posebno treba istaknuti kako je bio mjesto masovnih likvidacija Srba, Roma i Židova te političkih protivnika koji se nisu slagali s politikom i rasnom ideologijom ustaškog pokreta.

U skladu s tim, Spomen područje Jasenovac izražava zabrinutost zbog sve češćih slučajeva umanjivanja i poricanja zločina počinjenih u logoru Jasenovac, a koji se događaju u javnom prostoru. Takve teze obično zastupaju pojedinci i grupe koji istovremeno iskazuju simpatije prema ustaškom režimu, kao što je to i u slučaju autora filma ‘Mit o Jasenovcu’, koji se 2017. godine u Australiji fotografirao ispred biste Ante Pavelića.

Bez obzira na takve pojave u društvu, Spomen područje Jasenovac će i dalje nastaviti čuvati sjećanje na žrtve logora te će svoju djelatnost nastaviti raditi ozbiljno, odgovorno i profesionalno, u skladu sa svim pravilima struke.’

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više