Novosti

Politika

Gorka Radenska

Roman Leljak, osuđeni kriminalac i proustaški amaterski historičar postao je na prošlotjednim izborima u Sloveniji načelnik Općine Radenci

Mxcesnae1o0rvyckv94uutg7nuz

(foto Robert Anić/PIXSELL)

Posljednjih godina kolege iz Slovenije s čuđenjem su promatrali interes hrvatske javnosti za zemljaka im Romana Leljaka, čovjeka kojega preko granice malo tko ozbiljno shvaća. Takav zaključak, međutim, vrijedio je sve do prije nekoliko dana. Osuđeni kriminalac i proustaški amaterski historičar postao je na prošlotjednim izborima u Sloveniji načelnik Općine Radenci, nadaleko čuvenoj po mineralnoj vodi. U kandidaturi i konačnoj pobjedi nije mu zasmetao ni podeblji policijski dosje koji ima u toj zemlji. Naime, između 2008. i 2012. godine bio je u zatvoru zbog financijskih malverzacija. Robijao je i u Jugoslaviji zbog krađe kasetofona i novca. U bivšoj državi također je bio obavještajac u JNA.

U Hrvatskoj uživa status selebritija na desnici zbog istraživanja onoga što se naširoko naziva postratnim komunističkim zločinima, a njegova izborna pobjeda dodatno je raspametila brojne hrvatske proustaške portale. Leljak je nedavno proširio rad na razdoblje Drugog svjetskog rata, objavivši knjigu i istoimeni film ‘Mit o Jasenovcu’. Radi se o rijetko otvorenom profašističkom uratku, o kojemu smo naširoko pisali u prošlom broju Novosti. Koristeći obilje laži i manipulacija, u njemu iznosi tvrdnje da ustaše nisu sudjelovali u holokaustu nad Židovima te genocidu nad Srbima i Romima, a koncentracijski logor u Jasenovcu prikazuje kao propulzivni tvornički kompleks za proizvodnju raznih dobara.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više