>

novosti logo

Vijesti / Balkan Vijesti / Balkan

Dužan k’o Leljak

Omiljeni revizionist hrvatske desnice i predmet poruge u matičnoj Sloveniji već je duže vrijeme u bankrotu, što je posljedica kriminalnih radnji u koje se upuštao devedesetih. Nakon raspada Jugoslavije, u kojoj je potkradao vojni materijal, prebacio se na krupnije pothvate

Prošli tjedan je bio sadržajan za Romana Leljaka, omiljenog revizionista hrvatske desnice i predmeta poruge u matičnoj Sloveniji. Nakon višesatnog saslušanja odbijen mu je ulaz u Australiju, gdje je planirao promovirati proustaški dokumentarac ‘Mit o Jasenovcu’. Doživio je tako jednaku pljusku kao i Velimir Bujanec i Jakov Sedlar, kojima su u zadnji tren povučene otprije izdane vize. Danima uoči puta sva trojica najavljivala su turneju po hrvatskim zavičajnim klubovima sa sličnim aktivnostima. Njihovi inozemni poklonici zamolili su ih da sljedeći put budu pametniji i dođu u tišini, bez bombastičnih najava na društvenim mrežama, jer da jugokomunistički ostaci prate i prijavljuju stranim državama aktivnosti ustaške desnice. Leljak je tako poslan nazad u Sloveniju, u kojoj je na lokalnim izborima postao načelnik općine Radenci.

U jednom od prvih tekstova o njegovoj budućoj političkoj karijeri, slovenski list ‘Delo’ pronašao je tragikomičnu stranu. Ljubljanski dnevnik podsjeća da je novi načelnik već duže vrijeme u bankrotu, što je posljedica kriminalnih radnji u koje se upuštao devedesetih. Nakon raspada Jugoslavije, u kojoj je potkradao vojni materijal, Leljak se prebacio na nešto krupnije pothvate: ulagače i bankarski sektor. Najprije je od austrijskih banaka dizao kredite za nepostojeće slovenske klijente i novac pospremao u džep. Potom je kao direktor firme prevario petstotinjak građana za gotovo milijun eura, zbog čega je osuđen na više od tri godine zatvora. Bivši agent KOS-a iza rešetaka je pronašao strast za istraživanje komunističkih zločina, stvarajući temelje za unosnu karijeru među naivcima u susjednoj Hrvatskoj.

Sud je njegov osobni bankrot proglasio 2015. godine. Ako zbrojimo glavnicu i kamate, ispada da je do danas Leljak ostao dužan više od sedam milijuna eura. Tu dolazi do satiričnog dijela priče, naglašenog u tekstu slovenskog lista. ‘Za oštećene je dobra novost da je Leljak postao načelnik’, konstatirali su u ‘Delu’, ‘većina njegove plaće ići će na otplatu dugova.’ Na listi Leljakovih vjerovnika čak je i – općina koju će voditi.

1/1