Novosti

Politika

Levijatan iznad zakona

Za vrijeme vanrednog stanja u Srbiji su zabilježeni novi slučajevi maltretiranja Roma i migranata od strane pripadnika ekstremno desnog pokreta Levijatan koji će se natjecati na predstojećim izborima

Piq3ag6ravzpg6fdni54aset6qm

Pripremaju se za izbore – članovi Levijatana (foto Facebook)

Članovi desničarske skupine Levijatan, koji su izgradili imidž na zaštiti i promicanju prava životinja, agresivno su za vrijeme vanrednog stanja u Srbiji promovirali antiromsku i antimigrantsku politiku, pripremajući se za predstojeće parlamentarne izbore u toj zemlji. Usprkos zabrani okupljanja, početkom aprila predstavnici te skupine, koji će se na izborima natjecati pod sloganom ‘Pravo na život’, došli su na posjed romske obitelji Garip na beogradskom Dorćolu. Tamo su maltretirali maloljetne dječake i njihovog teškog bolesnog oca, optužujući ih da rasnog psa pripremaju za borbe. Snimak, koji dokazuje da su tom prilikom oduzeli psa, a obitelj Garip pogrdno nazvali ‘belim medvedima’ koji kradu životinje, potom su objavili na svojim stranicama. Ako ne brojimo reakcije nevladinih udruga i pojedinih javnih ličnosti, ovaj incident ostao je nesankcioniran.

Pavle Bihali, vođa Levijatana, tvrdi da s policijom ima ‘prethodno utvrđenu liniju za krivična dela iz oblasti zlostavljanja dece, žena, životinja’ te da za njih ne važi poziv na 092 kao za ostale, već poseban kanal komunikacije. MUP Srbije te je navode demantirao, tvrdeći da ne postoji nikakav oblik suradnje s Levijatanom, iako se Bihali i dalje drži izgovorenog. Danilo Ćurčić iz Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11 kaže da Levijatan ima ‘zanimljiv’ način rada s nadležnim organima koji nije do kraja utvrđen.

- Prošle godine oduzeli su konja jednoj romskoj porodici u Nišu. Rešili su to na način da su ljudima dali da potpišu neki papir kojim pristaju da životinja može otići s njima i da je Levijatan leči o svom trošku. Imaju advokata koji ih s pravne strane savetuje kako da izvedu te akcije, a da to ne bude okarakterisano kao razbojništvo, što u suštini jeste - govori Ćurčić.

Početkom maja zabilježen je još jedan incident koji pukom srećom nije završio s teškim posljedicama. Dvadesetogodišnji Filip Radovanović, također član Levijatana, motornim vozilom upao je u dvorište prihvatnog centra za migrante u Obrenovcu. Napad je prenosio uživo na društvenim mrežama. Na snimku su izrečene brojne rasističke izjave, poput: ‘Ne želim muslimansku državu’, ‘Ne želim da moja vojska čuva migrante’, ‘Ne želim da pravoslavlje dam muslimanima’. Prema pisanju srpskih medija, Radovanović je od ranije poznat policiji zbog nasilničkog ponašanja.

Inicijativa A11 ocijenila je da je ovaj incident kulminacija sve zastupljenijeg antiizbjegličkog raspoloženja koje ne potiču samo različita udruženja, već i ‘pojedine parlamentarne stranke koje netačnim i činjenično neutemeljenim informacijama zastrašuju građane floskulama o islamizaciji Srbije’.

- Smatramo da ovaj slučaj ima osnove za četiri krivična dela. Pre svega u pitanju je krivično delo izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrepeljivosti. Ponašanjem počinitelja ugroženi su i zaposleni u prihvatnom centru pri Ministarstvu odbrane i Komesarijatu za izbeglice, pa su se ostvarila zakonska obeležja dela izazivanja opšte opasnosti, kao i napad na službeno i vojno lice. Na kraju je počinitelj dobio prijavu za nasilničko ponašanje, po svoj prilici platiće novčanu kaznu i odraditi nekoliko sati humanitarnog rada. Ta kvalifikacija Tužilaštva već pokazuje u kom smeru ide relativizacija celog slučaja - govori Ćurčić i dodaje da dio javnosti Levijatan još uvijek isključivo percipira kao zaštitnike životinja.

Osim šikaniranju od strane desničarskih organizacija, migranti i Romi u Srbiji su izloženi i zanemarivanju od strane države. Ljudi u prihvatnim centrima i centrima za azilante, njih devet hiljada, tokom vanrednog stanja bili su u režimu stroge zabrane kretanja, zbog čega je Inicijativa A11 tražila ocjenu ustavnosti te odluke. Uslijed oglušivanja na molbe Inicijative da se donese mjera za pomoć romskim naseljima, Europski sud za ljudska prava je na njihov zahtjev pokrenuo postupak protiv Srbije zbog izostanka podrške najugroženijima u borbi protiv koronavirusa. Od izricanja privremene mjere protiv Republike Srbije na kraju se ipak odustalo, a Sud je savjetovao aktivistima da i dalje zahtijevaju od vlasti bolje životne uvjete za Rome koji žive u beogradskom naselju Čukarička šuma.

- Stvari se rešavaju tek po pritisku. U vanrednom stanju bavili smo se banalnostima, neko je u državnom aparatu uspeo da prepozna da je problem izvođenje kućnih ljubimaca za vreme policijskog časa, a položajem Roma se niko nije bavio. Nemojte misliti da su Romi izloženi samo napadima Levijatana. Mnoge organizacije, poput Srbske časti, imaju na piku tu skupinu. Setimo se samo iseljavanja Roma iz Novog Beograda u režiji tadašnjeg gradonačelnika Dragana Đilasa. Sada je cela stvar postala ekstremnija jer Levijatan ima veliku medijsku pažnju i mnogo poklonika - zaključuje Danilo Ćurčić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više