Novosti

Društvo

Prijava protiv Vacića

Krivičnu prijavu podnio je Ilja Zernov, ruski državljanin koji živi u Beogradu. Njega su, dok je precrtavao natpis "Smrt Ukrajini", napala petorica. Zernov je među njima prepoznao i lidera profašističke organizacije "Srpska desnica", Mišu Vacića

Large internacionala  ko%c5%bdul

(foto Marko Đurica/Reuters/PIXSELL)

Skoro mesec dana nakon što su advokat Čedomir Stojković, kao i predstavnici ruskih i ukrajinskih antiratnih grupa podneli su Višem javnom tužilaštvu u Beogradu seriju krivičnih prijava zbog delovanja Wagner grupe u Srbiji, kao i "mobilisanja državljana Srbije za učestvovanje u ratu u Ukrajini", u ponedeljak 13. februara podnešena je nova krivična prijava. Ovoga puta podnešena je u ime Ilje Zernova, 19-godišnjeg ruskog državljanina koji trenutno živi u Beogradu, Njega su, dok je precrtavao natpis na jednom novobeogradskom zidu na kom je pisalo "Smrt Ukrajini", napala petorica muškaraca. Zernov je prepoznao trojicu napadača, među kojima je i lider profašističke organizacije "Srpska desnica", Miša Vacić. Krivična prijava je podneta za krivična dela teške telesne povrede, pokušaj iznude, izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, protivpravno lišenje slobode i nasilničko ponašanje. Zernov je ispričao kako je došlo do napada, te je naveo da je 29. januara došao da prekreči zid s pomenutim natpisom, iznad kojeg je bio znak plaćeničke grupe Wagner. Kako je rekao Zernov, jedan čovek iz susedne zgrade je počeo da viče na njega kroz prozor i nekoga pozvao telefonom. Ubrzo nakon toga došla su dva muškarca, od kojih jedan s maskom Vladimira Putina, koji su ga uhvatili dok je pokušavao da pobegne. Potom su ga ispitivali da li je Ukrajinac, zbog čega im je on pokazao pasoš kao dokaz da je Rus.

"Maska je bila prozirna i veoma sam siguran da je to bio Miša Vacić, i on mi je pretio, nožem i bokserom. Ukupno je bilo petorica napadača, a jedan za kog sam ubeđen da je Miša Vacić udario me je u uvo i probio mi bubnu opnu", objasnio je Zernov, dodajući da je isti napadač tražio od njega da se izvini za upropašćeni natpis. Prethodna prijava, vezana za regrutovanje u Wagner grupu, koja je uključivala šefa Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina, odbačena je četiri dana nakon što je podnešena bez prethodno sprovedene istrage, saopštila je to advokatska kancelarija Čedomira Stojkovića. Protiv Vulina je prijava bila podnesena zbog sumnji da je kao direktor BIA dao smernice da se djelovanje Wagnera u Srbiji ne sprečava. Povodom nove prijave Stojković je novinarima pred zgradom Palate pravde rekao da su tražili da se obavi prepoznavanje što je krivično- procesna radnja koja se preduzima po nalogu tužilaštva.

"Ukoliko tužilaštvo bude htelo da radi svoj posao, moraće da pozove Mišu Vacića i Ilju (Zernova) na prepoznavanje", naveo je Stojković. Sam Vacić je portalu Slobodna Evropa demantovao da je napao Zernova, dok za čitav događaj tvrdi da je "iskonstruisan".

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više