Novosti

Kronika

Lička janjentina u EU

Lička janjetina je uvrštena u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla

Xhh1bahbx15bu8lrx47pzw8wuxs

(foto Hrvoje Jelavić/PIXSELL)

Zadnjeg dana listopada zvanično je potvrđeno ono što se čekalo dugo i na čemu se radilo godinama. Naime, Lička janjetina je uvrštena u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. S ovim Hrvatska je dobila dvadeseti proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji.

Naziv ‘Lička janjetina’ je zaštićen u Republici Hrvatskoj od rujna 2016. godine, a sve je pokrenuto kad je Udruga uzgajivača ovaca Lika podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla. Prema ovoj uredbi, područje uzgoja ličke pramenke i proizvodnja janjetine obuhvaća sve općine i gradove u Lici te općinu Gračac u Zadarskoj županiji.

U Lici je ova vijest dočekana s velikom pažnjom pošto je upravo posljednjih mjeseci otežana prodaja janjaca i ovaca. Razlog je zakonska regulativa po kojoj se janjci moraju klati u klaonicama, a jedina je u Gospiću pa su mnogi restorani u mjestima koja su udaljena od Gospića, izbacili janjetinu iz ponude. Sve se to odrazilo na prodaju, ali i na cijenu jagnjadi pa su se mnogobrojni stočari našli na mukama i krenuli u smanjivanje matičnih stada.

Nakon odluke o zaštićenom podrijetlu svi očekuju puno bolje dane za ličko ovčarstvo koje nije ni izbliza na onom nivou na kojem bi moglo biti, zahvaljujući prirodnim resursima koji omogućavaju kvalitetnu proizvodnju.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više