>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše M.M.

Lička janjentina u EU

Lička janjetina je uvrštena u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla

Zadnjeg dana listopada zvanično je potvrđeno ono što se čekalo dugo i na čemu se radilo godinama. Naime, Lička janjetina je uvrštena u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. S ovim Hrvatska je dobila dvadeseti proizvod čiji je naziv registriran u Europskoj uniji.

Naziv ‘Lička janjetina’ je zaštićen u Republici Hrvatskoj od rujna 2016. godine, a sve je pokrenuto kad je Udruga uzgajivača ovaca Lika podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla. Prema ovoj uredbi, područje uzgoja ličke pramenke i proizvodnja janjetine obuhvaća sve općine i gradove u Lici te općinu Gračac u Zadarskoj županiji.

U Lici je ova vijest dočekana s velikom pažnjom pošto je upravo posljednjih mjeseci otežana prodaja janjaca i ovaca. Razlog je zakonska regulativa po kojoj se janjci moraju klati u klaonicama, a jedina je u Gospiću pa su mnogi restorani u mjestima koja su udaljena od Gospića, izbacili janjetinu iz ponude. Sve se to odrazilo na prodaju, ali i na cijenu jagnjadi pa su se mnogobrojni stočari našli na mukama i krenuli u smanjivanje matičnih stada.

Nakon odluke o zaštićenom podrijetlu svi očekuju puno bolje dane za ličko ovčarstvo koje nije ni izbliza na onom nivou na kojem bi moglo biti, zahvaljujući prirodnim resursima koji omogućavaju kvalitetnu proizvodnju.

1/1