Novosti

Društvo

Lora na čekanju

Državno odvjetništvo još se nije očitovalo o zahtjevu ‘Novosti’: Dok DORH utvrđuje je li bilo propusta prilikom odbacivanja kaznene prijave protiv Tanje Belobrajdić, bivša pripadnica 72. bojne Vojne policije na svoju se nevinost poziva u sporovima s novinarima

Zibhmdgjctmt3vil2gn8hcw8kk6

Ne može joj nitko ništa - Tanja Belobrajdić (foto Marko Mrkonjić/PIXSELL)

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske naložilo je županijskoj podružnici u Splitu da provede dodatne izvide i da još jednom razmotri odluku o odbacivanju kaznene prijave protiv spisateljice Tanje Belobrajdić, koju se teretilo za ratne zločine u splitskoj Lori početkom devedesetih godina. Ova odluka posljedica je našeg zahtjeva koji smo DORH-u poslali prije pet mjeseci, tražeći da se očituju o više spornih dijelova dugogodišnjih izvida, koji su prošle godine doveli do odbacivanja kaznene prijave.

Iz DORH-a nam je ovoga tjedna potvrđeno da su iz Splita zatražili dodatno očitovanje, nakon što su im poslali izvješće o ovom slučaju. ‘Na temelju tih izvješća zaključili smo da je potrebno provesti dodatne izvide, a nakon toga preispitati donesenu odluku’, poručila je nadležna zamjenica glavnog državnog odvjetnika Jasmina Dolmagić.

Kaznena prijava, koju je podnio Dalmatinski komitet za ljudska prava sadržavala je 24 kraća svjedočanstva bivših ratnih zarobljenika u vojnom zatvoru Lora, koji su Belobrajdić teretili za mučenja i zlostavljanja tijekom 1992. godine, u vrijeme kada je bila pripadnica postrojbe 72. bojne Vojne policije.

Od 2009. godine, kada je prijava podignuta, pa do rješenja o njenom odbačaju u lipnju 2016. godine, policija i zamjenica županijskog državnog odvjenika Rene Laura nisu ispitali nijednu žrtvu čija su svjedočenja bila temelj kaznene prijave. Odbačaj se temeljio i na dva razgovora s Tanjom Belobrajdić te na svjedočenjima bivših pripadnika 72. bojne Vojne policije, njenih tadašnjih suboraca, koji su demantirali da je ona ili bilo tko drugi zlostavljao zarobljenike, suprotno pravomoćnim presudama. Od DORH-a smo, između ostalog, zatražili da nam kažu je li izuzimanjem žrtava iz postupka povrijeđeno pravo na učinkovitu istragu, kao u najmanje 20 slučajeva zbog kojih je Republika Hrvatska izgubila postupke pred Europskim sudom za ljudska prava, ukazujući pritom na izrazito dugo vremensko razdoblje između podizanja kaznene prijave i donošenja rješenja o odbacivanju iste. Zakon o  kaznenom postupku, naime, propisuje rok od šest mjeseci za odlučivanje o kaznenoj prijavi.

Odbačena kaznena prijava minulih je mjeseci poslužila kao jedan od dokaza Tanje Belobrajdić i njenih odvjetnika, posebno u sporovima protiv medija i novinara, da je čak i hrvatsko pravosuđe definitivno potvrdilo njenu nevinost. Dotad, naime, nikada nije bila osumnjičena u postupcima za događaje u Lori, iako su je bivši zarobljenici teretili za zločine.

Premda nam je prije tri mjeseca potvrđeno da je naše očitovanje proslijeđeno Odjelu za nadzor, i da će zamjenica glavnog državnog odvjetnika donijeti konačnu odluku, odgovori na naše naknadne upite u kojima smo se raspitivali o statusu ovoga postupka sve do ovoga tjedna redovito su izostajali.

U najnovijem odgovoru iz DORH-a istaknuli su i da nisu točni navodi našeg podneska prema kojima niti jedna od žrtava iz kaznene prijave nije ispitana, budući da je, istaknuli su, veći broj žrtava ispitan u drugim predmetima te da su ti iskazi i izjave korišteni prilikom donošenja odluke.

U tekstovima i samom podnesku DORH-u, međutim, jasno smo navodili da žrtve nisu ispitane u ovom konkretnom postupku, dok u spisima o tijeku same istrage, do kojih smo došli početkom 2017. godine, ne stoji da su, osim svjedočanstava koje je prikupio Dalmatinski komitet za ljudska prava, upotrijebili iskaze zarobljenika iz drugih predmeta prije odbacivanja ove prijave, kako tvrde iz DORH-a.

‘No, neovisno o tome Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu naloženo je da provede dodatne izvide te da još jednom razmotri svoju odluku’, odgovorili su iz DORH-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više