>

novosti logo

Lovačka priča

Počasni doktor Sveučilišta u Zagrebu mogao bi postati i umirovljeni general Mladen Markač. Prijedlog je u januaru usvojilo vijeće Agronomskog fakulteta na prijedlog Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju

Nakon prijedloga da Sveučilište u Zagrebu dodijeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću zbog konačnog rješenja zgrade Muzičke akademije, uslijedila je informacija da bi počasni doktor navedenog sveučilišta mogao postati i umirovljeni general Mladen Markač.

Prijedlog je još u januaru usvojilo vijeće Agronomskog fakulteta na prijedlog Zavoda za ribarstvo, pčelarstvo, lovstvo i specijalnu zoologiju te prodekana Nikice Šprema. Kako piše portal srednja.hr, razlog dodjele bilo bi lovište koje je Markač kao strastveni lovac navodno pomogao pribaviti fakultetu. Njegovo sudjelovanje u lovu s virovitičkim HDZ-ovcima 2007. godine, dok se branio sa slobode, ovjekovječeno na fotografiji, bilo je razlog ekspresnog povratka iza rešetaka u Scheveningenu.

Markaču se sudilo u Haagu, gdje je prvostepenom odlukom 2011. kao sudionik zločinačkog poduhvata osuđen, a godinu dana kasnije oslobođen svih optužbi. Unatoč protestima pojedinih nevladinih organizacija, zbog zločina koje su počinili pripadnici njegove jedinice nije mu se sudilo u Hrvatskoj.

- Prijedlog počasnog doktorata generalu Mladenu Markaču predstavlja vrednovanje njegovog kvalificiranog doprinosa Fakultetu i Sveučilištu, posebice u području utemeljenja i razvoja rada znanstveno-nastavnog pokušališta Agronomskog fakulteta te provedbe diplomskog i pripreme poslijediplomskog specijalističkog studija iz područja lovstva - rekao je dekan Zoran Grgić.

Markač ne bi bio prvi protagonist ratova 1990-ih koji bi ponio počasni doktorat. To je zvanje prošlog lipnja dodijeljeno hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću. Odluka Senata o tome izglasana je uz 12 suzdržanih glasova i pet protiv.

Zanimljivo je da se u Srbiji ne dodjeljuju počasni doktorati osobama umiješanima u ratna događanja 1990-ih, bile one (o)suđene ili ne. No predsjednik Srbije Aleksandar Vučić postao je počasni doktor, ali mu je to zvanje dodijelio Azerbejdžanski univerzitet za jezike u Bakuu. Vladimir Lazarević, bivši komandant Prištinskog korpusa i Treće armije Vojske Jugoslavije, kojeg je Haag osudio po komandnoj odgovornosti za ratne zločine, postao je u listopadu 2017. predavač na Vojnoj akademiji u Beogradu. Srpski mediji iznijeli su pak ideju da generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije koji su zapovijedali u ratu na Kosovu budu vraćeni kao predavači na akademiju.

1/1