Novosti

Kronika

Maњинe у Вaрaждину

Oдржaн Дaн нaциoнaлних мaњинa Грaдa Вaрaждинa и Вaрaждинскe жупaниje: Фoлклoрним нaступoм мaнифeстaциjу су увeличaли члaнoви Српскoг културнoг друштвa Прoсвjeтa пoдoдбoрa Вeлики Пoгaнaц

Large 1

Folkloraši iz Velikog Poganca

U organizaciji Grada Varaždina i Varaždinske županije, u subotu, 21. maja, održana je manifestacija Dan nacionalnih manjina. U realizovanju programa učestvovale su organizacije bošnjačkog, srpskog, albanskog i slovenskog naroda. Sam događaj bio je izuzetno posjećen od Varaždinaca koji su dobili priliku upoznati se sa gastronomijom, kulturom i muzikom multietničkog prostora sjeverozapadne Hrvatske.

Ove godine manifestaciji su prisustvovali i izbjegli iz ratom zahvaćene Ukrajine, gradonačelnica grada Ptuja Nuška Gajšek, savjetnik u ambasadi Republike Slovenije u RH Dušan Pšeničnik i sekretar ambasade Kosova u RH Xhevdet Sopaj. Učesnicima se obratila zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec.

- Ovaj dan prigoda je da nacionalne manjine Grada Varaždina i Varaždinske županije približe svoje posebnosti široj javnosti, jer kulturna raznolikost ne može se nametnuti nikakvim zakonima – ona se živi i nju se promatra. Različitost je nešto čime se ponosimo i što moramo očuvati. Učeći o različitosti mi zapravo preispitujemo i svoje vrijednosti, prioritete i uvjerenja. Zahvaljujem se pripadnicima nacionalnih manjina što nam predstavljaju dio svoje kulture, običaje i tradiciju, ali i svim građankama i građanima grada Varaždina, kao i stanovnicima Varaždinske županije koji su došli podržati ovu manifestaciju jer samo zajedno možemo i trebamo poslati poruku da smo svi jednaki unatoč različitostima - istaknula je Zagorec.

Prigodnim folklornim nastupom manifestaciju su uveličali članovi te članice Srpskog kulturnog društva Prosvjeta - pododbor Veliki Poganac. Uz veselu narodnu muziku i tradicionalne igre, velikopoganački folkloraši obradovali su mnoge Varaždince i Varaždinke.

- Drago nam je da smo učestvovali na Danu nacionalnih manjina u gradu Varaždinu. Ova manifestacija omogućila nam je da drugima predstavimo našu tradicionalnu pjesmu, igre i narodne nošnje. Zadovoljan sam da smo u tome uspjeli i ispunili očekivanja organizatora, građana i naših sunarodnjaka iz Varaždina. Upravo njima, Vijeću srpske nacionalne manjine Grada Varaždina, najviše dugujemo što smo gostovali ovdje. Zaista, svi smo uživali i lijepo se sa svima podružili. Radujem se dolasku i iduće godine - rekao je Ljubiša Grubačević, predsjednik Pododbora SKD Prosvjeta Veliki Poganac.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više