Novosti

Kronika

Oплeмeњeни Oсиjeк

Maнифeстaциjaмa у цeнтру грaдa, нaступoм фoлклoрних групa и прeдстaвљaњeм извoрних eтнo-гaстрoнoмских спeциjaлитeтa, Oсиjeк je први пут oбeлeжиo Дaн нaциoнaлних мaњинa

Large 5

Predstavnici srpske nacionalne manjine s konzulom i konzulicom Republike Srbije

Prvi "Dan nacionalnih manjina Grada Osijeka 2022." obeležen je 8. i 9. maja na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića nastupom folklornih grupa, a manjine su se predstavile i izvornim etno-gastronomskim specijalitetima.

U želji da se pripadnicima nacionalnih manjina omogući još bolja prezentacija njihove tradicije, kulture i običaja, Gradsko veće 24. februara 2020. proglasilo je 9. maj Danom nacionalnih manjina Grada Osijeka. Ove su godine građani po prvi put imali priliku zajedno uživati i podeliti radosne trenutke proslave ovog dana. Grad Osijek ponosi se bogatstvom kultura i običaja čak 22 nacionalne manjine koje žive u gradu na Dravi te oplemenjuju njegovu svakodnevicu i način života. Multinacionalni, multietnički i multikonfesionalni grad prožet je bogatim istorijskim i kulturnim nasleđem.

"Dan nacionalnih manjina Grada Osijeka 2022." obeležen je na dve lokacije i u dva dana: 8. maja etno-gastro ponudom i nastupom folklornih grupa na Trgu Ante Starčevića te 9. maja Razgovorima s knjigom u Staroj pekari. Bila je to prilika da se predstavnici nacionalnih manjina prezentuju kroz kulturno-umetnički program koji su činile igre i pesme karakteristične za svaku nacionalnu manjinu te kroz gastro ponudu tradicionalnih jela vezanih za svaku nacionalnu manjinu na izložbenim štandovima. Čast da otvori manifestaciju pripala je Alenu Tahiriju, ravnatelju Vladinog ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

- Osijek kao grad je svakako jedan primjer suživota u duhu pluralizma prema drugom i drugačijem. Zbog tog razloga, govorim u osobno ime, posebno sam sretan svaki put kada ovdje dođem. Želim vam da nastavite lijepo surađivati s gradskom upravom, ali i sa županijom, i da pokušate sve one nerazriješene probleme u svim područjima riješiti. Ako vam ikako ja kao čelnik ureda i moj stručni tim mogu pomoći tu smo vam doslovce 365 dana na dispoziciji - rekao je Tahiri.

Uz Alena Tahirija manifestaciji su prisustvovali Milan Tatai, ambasador Sjeverne Makedonije, Maja Apostolova Balaburski, Basri Haliti, počasni konzul Albanije, Aleksandar Nakić i Ljudmila Ostojić, generalni konzul i konzulica Republike Srbije u Vukovaru i Janoš Šandor Fuzik, generalni konzul Republike Mađarske u Osijeku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više