Novosti

Društvo

Maњинскa фишиjaдa

У oргaнизaциjи ВСНM-a Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje у Бaрaњскoj српскoj кући oдржaни су Први сусрeти вeћa српскe нaциoнaлнe мaњинe Oсjeчкo-бaрaњскe жупaниje. Првoj фишиjaди oдaзвaлo сe 14 eкипa oпштинских и грaдских мaњинских вeћa

Large informator manjinska  %c4%87irilica

Kuvanje u zaklonu od kiše

Nakon što je 2. septembra u Belom Manastiru tradicionalno održana najveća fišijada u kojoj su se 24 ekipe takmičile na državnom prvenstvu, a gotovo 200 ekipa učestvovalo u takmičenju u pripremi fiš-paprikaša na Prvenstvu Baranje, dvadesetak dana kasnije, preciznije 23. septembra, održana je još jedna fišijada.

Ta druga, doduše puno skromnija, za pripadnike srpske zajednice bila je ne i manje vredna. U organizaciji Veća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije (VSNM OBŽ) u Baranjskoj srpskoj kući održani su Prvi susreti veća srpske nacionalne manjine Osječko-baranjske županije. Susreti su organizovani na inicijativu rukovodstva VSNM OBŽ, predvođenih predsednikom Zoranom Miloševićem.

Prvoj fišijadi odazvalo se 14 ekipa opštinskih i gradskih manjinskih veća a sa područja županije. Skuvano je ukupno 16 kotlića fiš-paprikaša, a umeće u kuvanju tog tradicionalnog jela pokazali su fiš majstori članovi veća iz Popovca (Popovac, Kneževo) Darde, Jagodnjaka, Bolmana, Belog Manastira, Kneževih Vinograda, Osijeka (Tenja, Klisa), Šodolovaca, Viljeva, Koške, kao i županijskog veća.

Ova fišijada nije imala takmičarski karakter, ali unatoč tome fiš majstori su dali sve od sebe da kuvaju što bolje jer kao što je poznato, jedina tajna dobrog fiš-paprikaša je dobra riba, paprika i dobar omjer vode. Ukupno je bilo prisutno 120 učesnika.

Organizatori su čestitali svim učesnicima na uspešno odrađenom prvom susretu, koji ni dosadna kiša, koja je uporno padala, nije uspela omesti. Svim učesnicima zahvalnice za učestvovanje uručili su Zoran Milošević, predsednik VSNM OBŽ i Dragan Zorić, zamenik predsednika.

Posebna zahvala za pomoć u organizaciji upućena je opštini Jagodnjak, i njihovim radnicima komunalnog pogona Gmajna, kao i Srpskom narodnom veću koji su pomogli održavanje prvih susreta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više