Novosti

Kultura

U Osijeku otvoren Srpski kulturni centar

Reč je o zajedničkom projektu Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek, koja je obezbedila zemljište na mestu gde je bio stari parohijski dom i Srpskog narodnog veća iz Zagreba, koje je osiguralo finansijska sredstva za izgradnju

Large skc os 1

Srpski kulturni centar u Osijeku

Nakon Belog Manastira, Slavonskog Broda, Udbine, i Knina peti po redu Srpski kulturni centar otvoren je u Osijeku. Centar kulture i duhovnosti srpskog naroda, u ulici Jovana Gojkovića 21, svečano je otvoren u petak, 24.maja, i jedan je od četrdesetak sličnih projekata koji bi se trebali graditi diljem zemlje, a koje je Srpsko narodno veće pokrenulo u poslednjih pet godina.

Reč je o zajedničkom projektu Srpske pravoslavne crkvene opštine Osijek, koja je obezbedila zemljište i Srpskog narodnog veća iz Zagreba, koje je osiguralo finansijska sredstva za izgradnju. Novi objekat izgrađen je na mestu gde je bio stari parohijski dom, ostavština dobrotvorke Jelisavete Lalošević iz 1897. godine. Nalazi se u neposrednoj blizini hrama Uspenja Presvete Bogorodice, a svojevremeno ga je osvetio episkop osečkopoljski i baranjski Heruvim. Po blagoslovu episkopa i na predlog vodećih ljudi kulturnog, prosvetnog, političkog i duhovnog života grada Osijeka, vekovna težnja osječkih Srba i ostvarenje sna koji Srbi u Osijeku sanjaju već više od jednog veka, napokon je postala realnost.

Svečanost otvorenja Srpskog kulturnog centra posebno je važna ne samo zbog vitalnosti i duga prema budućim generacijama već i zbog duga koji se vraća zadružbinarima. U Centru će svoje prostorije imati sve srpske organizacije koje deluju na području grada na Dravi, a kroz te prostorije će negovati kulturne vrednosti koje su za njega karakteristične, ali i sarađivati s drugima budući da srpska zajednica ne želi biti zatvorena. Biće to značajno mesto okupljanja, kulturno-umetničkog delovanja i povezivanja, zalog nade za sadašnje i buduće generacije, mesto otvoreno za sve ljude dobre volje sa istoka Hrvatske, ali i šire i dalje.

Otvorenju Srpskog kulturnog centra u Osijeku, pored sveštenstva i vernog naroda, prisustvovali su državni i lokalni političari te brojni predstavnici srpskog društveno-političkog života sa područja dve najistočnije županije Osječko-baranjske i Vukovarsko-sremske. Nakon kulturno umjetničkog programa u kojem su učestvovali Vanja Milačić, prvakinja Narodnog pozorišta iz Beograda i Muzičko – horska sekcije SKD Prosvjeta - Pododbor Osijek, prisutnima su se obratili Zoran Milošević, predsednik VSNM-a Osječko-baranjske županije, episkop osječko-poljski i baranjski Heruvim i predsednik SNV-a Milorad Pupovac.

- Ovaj dom je stvoren i građen za pripadnike srpske zajednice koji mogu ponuditi više i sebi i gradu Osijeku. Ako treba biti skromno, neka bude skromno i neka bude čestito. Tako bih volio da se Srbi u Osijeku, koji se na određen način nalaze na svom novom početku, izbore za to da budu više od Srba koji možda ne žive sa dovoljnim osjećajem slobode, da se ostvaruju kao slobodni građani, i da kao slobodni građani uživaju i daju od sebe sve ono što ih karakterizira kao pripadnike srpskog naroda. Ovaj grad i Srbi koji žive u njemu vjekovima to zaslužuju - rekao je Pupovac.

Uzvanici na otvorenju SKC-a u Osijeku 

- Prostor Srpskog kulturnog centra u budućnosti će služiti pre svega srpskoj zajednici grada Osijeka, ali i svima nama iz Osječko-baranjske županije za ispunjavanje svih naših aktivnosti i potreba. Ovo je drugi takav objekat koji je SNV otvorio u godinu dana i koji bi trebao doprineti jačanju srpskog nacionalnog identiteta, kulture, tradicije, jezika i vere - rekao je Milošević.

Episkop Osječko-poljski i baranjski Heruvim kazao je da se na današnji dan ništa ne dešava slučajno, jer se proslavljaju veliki slovenski učitelji i prosvetitelji Sveti Kiril i Metodije zbog čega se, kako je episkop istakao, nada da će ustanova uliti svu onu energiju koju su oni širili, a to je pre svega jevanđelje Hristovo.

Bogata istorija grada Osijeka vekovima je, između ostalih pisama, pisana i na ćirilici. U Osijeku, jednom od najvećih gradova Republike Hrvatske, ćirilice danas nema, bar ne u javnom prostoru. Novi Srpski kulturni centar u Osijeku biće mesto na kojem će se okupljati mala srpska zajednica, koja baštini veliku tradiciju među kojoj je i ćirilica, koja je zvanično pismo Srba od još od 11 veka. Ta tradicija stara je više od tri veka kada su u osječki Donji grad, naselje na Dravi, u vreme velikih seoba koju je predvodio patrijarh Arsenije Čarnojević, doplovile lađe sa Srbima izbeglicama. Za verovati je da će novi Srpski kulturni centar u Osijeku biti lađa koja će okupljati Srbe i sa koje više neće biti izbeglica.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više