Novosti

Manjinski zastupnik

‘Ministrice, šta je sa preregistracijom škola?’

Uprkos činjenici da su ispunjeni svi zahtevi u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, osnovnoj i srednjoj školi, te da su jedinice lokalne samouprave Borovo, Negoslavci i Markušica još početkom 2015. godine zatražile prenos osnivačkih prava, i dalje nemamo nikakvog odgovora iz ministarstva, rekla je SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov

Na aktualnom prijepodnevu u Saboru, SDSS-ova zastupnica Dragana Jeckov postavila je pitanje ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak oko problema registracije škola na istoku Hrvatske u kojima se nastava izvodi na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine, a koje se ne rješava već dugi niz godina.

- Uprkos činjenici da su ispunjeni svi zahtevi u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, osnovnoj i srednjoj školi, te da su jedinice lokalne samouprave Borovo, Negoslavci i Markušica još početkom 2015. godine zatražile prenos osnivačkih prava, i dalje oko ovog problema nemamo nikakvog odgovora iz ministarstva. Proces prenosa osnivačkih prava se odugovlači, a odgovornost se prebacuje između županije i ministarstva. Pritom je bitno istaći da su sve druge nacionalne manjine ovaj problem odavno rešile - navela je Dragana Jeckov, te postavila pitanje - kada će ovaj problem biti rešen, budući da se operativnim planom za nacionalne manjine na to obavezala i sadašnja Vlada?

- Izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju, krajem 2014. godine, otvorena je mogućnost za škole u kojima je nastava na jeziku i pismu nacionalnih manjina, da pod određenim uvjetima dođe do prijenosa osnivačkih prava na jedinicu lokalne samouprave. Dakle, ne radi se o preregistraciji, nego o prijenosu osnivačkih prava. Međutim, bez obzira na ove pravne stvari, važno je zapravo da se o ovoj temi otvori dijalog. Predstavnici srpske nacionalne manjine bili su u Ministarstvu znanosti i obrazovanja gdje smo započeli razgovore o toj temi, te su izneseni određeni prijedlozi. Mislim da u tom smislu treba nastaviti te predlagati rješenja u kojima će sudjelovati predstavnici lokalne, regionalne, uprave i samouprave na način da se omoguće jednaka prava kako djeci pripadnicima srpske nacionalne manjine tako i djeci hrvatske narodnosti, a kako bi se ovaj zakon mogao implementirati i to na način da u zapravo gradimo školu za život, da omogućimo školu dijaloga, a ne školu podjela. Znači, jedno su zakonska rješenja, a drugo je otvaranje dijaloga. Zato predlažem osnivanje jedne radne skupine, jer teško da možemo doći do rješenja koje će s jedne strane zadovoljiti zakon, a s druge strane biti prihvatljivana na terenu, a kako bi djeca bez obzira na dob, spol, nacionalnost ili vjersku pripadnost uživala jednaka prava - rekla je Blaženka Divjak.

Zastupnica Dragana Jeckov odgovorom ministrice nije bila zadovoljna, te je istaknula kako se nikako ne može govoriti o odvojenim školama nego je potrebno govoriti o mogućnosti da se učenici obrazuju onako kao što to zakon predviđa.

- Imamo jednu karakterističnu situaciju, jer radi se o činjenici da imamo roditelje koji su na početku školovanja dece jasno svojom izjavom dali do znanja po kakvom modelu žele da im se djeca školuju. Imamo i škole, dakle infrastruktura postoji, kao i nastavni kadar. Dakle, sve postoji osim prenosa osnivačkih prava. Ono što tražimo je upravo primena Zakona o odgoju i obrazovanju, u skladu s njegovim člankom 96. Osim toga, u tim školama, na zahtev roditelja, organizira se i nastava na hrvatskom jeziku, onako kako to zakon omogućava. Zbog svega očekujem promptno delovanje u tom smislu, kako bi se Zakon konačno počeo primenjivati - zaključila je Dragana Jeckov.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više