Novosti

Politika

Ipak ništa od najavljenih restrikcija prema diplomcima iz RS-a

Resorna ministrica Blaženka Divjak iz Hrvatske i ministar Srđan Rajčević iz Republike Srpske dogovorili su nastavak suradnje oko provjere diploma iz tog entiteta za zaposlene u sektoru obrazovanja u Hrvatskoj

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak kazala je u nedjelju da nadležne institucije Republike Srpske, za razliku od drugih država, odbijaju zahtjeve Hrvatske za provjerom diploma stečenih na teritoriju tog entiteta, zbog čega će, kako je najavila, za diplomce iz RS-a biti zaustavljeno zapošljavanje u hrvatskom školstvu na što su reagirali iz resornog Ministarstva RS-a  ustvrdivši da suradnja oko provjere diploma nije prekinuta i da će se nastaviti na najvišoj razini.

Provjeru diploma u hrvatskom školstvu od 1.300 ravnatelja hrvatskih škola nije prošlo njih stotinu, a do sada je pronađeno 49 nevjerodostojnih isprava na kojima piše da su izdane u Austriji, Sloveniji, Srbiji, Republici Srpskoj…

Kako je njena izjava o restrikcijama za diplomce iz RS-a izazvala interes javnosti, ministrica je na konferenciji za medije razjasnila da su iz Republike Srpske dobili dopis u kojem pišu da neće provjeravati isprave za koje Hrvatska ne dokaže da postoji opravdana sumnja da ih se treba provjeriti.

'To je neprihvatljiva situacija jer ni za 50-ak nevjerodostojnih isprava koje smo našli nije postojalo nešto što bismo mogli nazvati opravdanom sumnjom. Naš motiv je da brinemo o budućnosti naših učenika i zato treba osigurati da u sustavu rade oni koji su kompetentni i koji imaju vjerodostojne isprave kakve po zakonu trebaju imati', rekla je Divjak, istaknuvši da je cilj očistiti sustav od varalica.

Naglasila je da od institucija traže odgovor na pitanje je li isprava vjerodostojna ili falsifikat. 'Ustanova treba potvrditi je li osoba pod tim imenom završila njihov fakultet i školu i to je sve. Pritom ne ulazimo ni u kakve postupke osiguravanja kvalitete i nismo dosad imali problema niti u Hrvatskoj niti izvan Hrvatske. Imamo suradnju s Austrijom, Slovenijom i Srbijom jer su krivotvorine bile i na ime Sveučilišta u Grazu, Ljubljani i Novom Sadu', rekla je i ocijenila provjeru kao korisnu za sve jer se oni koji se krivo predstavljaju, izbacuju iz sustava.

Spomenula je razgovor s ministrom za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđanom Rajčevićem kojem je objasnila na temelju čega se u Hrvatskoj provjeravaju isprave o završenom obrazovanju. Pročitala mu je i sadržaj dokumenta o odbijaju suradnje na toj provjeri.

'Ministar je sa svoje strane obećao da će raditi na tome da sve odgovore dobijemo i da će za primjere gdje nešto nije provjereno pitati i provjeriti. On je zadužen za visoko obrazovanje, ali trebamo suradnju i za one koji su zaduženi za srednje škole', rekla je Divjak, poručivši da neće biti uzmaka.

'Vrlo je teško objasniti što znači osnovana sumnja, ako ne postoji suradnja s institucijom za koju stoji da je izdala dokument. U tom slučaju nama bi bilo nemoguće bilo što napraviti, jer kad govorimo o 50 nevjerodostojnih isprava, nijedna nije otkrivena jer je postojala osnovana sumnja, nego su se svi dokumenti provjerili i to je jedini način kako možemo raditi. Svi u Hrvatskoj, koji se žele zaposliti u sustavu odgoja i obrazovanja, moraju biti podvrgnuti provjeri isprava i vjerodostojnosti diploma, bez obzira gdje je izdana', rekla je ministrica.

Tom povodom oglasilo se i resorno Ministarstvo Republike Srpske, ističući da tvrdnje o odbijanju RS-a da provjeri diplome na zahtjev Hrvatske nisu točne. Ministar Rajčević razgovarao je s ministricom Divjak koja ga je uvjeravala da ne prijeti nikakva opasnost za one koji su diplomirali na teritoriju RS-a.

'Bio sam iznenađen kada sam saznao za izjavu ministarke Divjak i istog trenutka sam izvršio provjere u nadležnoj službi u Ministarstvu iz koje su me uvjerili da je dosadašnji proces provjere, odnosno odgovora na zahtjeve iz Hrvatske, proticao bez ikakvih problema. Ministarka Divjak i ja smo razgovarali jutros i dogovorili smo se da u cilјu izbjegavanja bilo kakvih tehničkih problema u vezi procesa provjera, ubuduće svi kontakti između ministarstava budu direktni', rekao je ministar Rajčević.

Dodao je da ga je hrvatska kolegica obavijestila o njihovim aktivnostima i pojedinim nepravilnostima koje su utvrđene, ali koje se nisu isklјučivo odnosile na Republiku Srpsku, nego se radilo i o diplomama iz drugih država u regiji. 'Spomenula je jedan slučaj iz Republike Srpske koji se odnosi na provjeru svjedočanstva srednje škole. Ja sam preuzeo obavezu da o tome obavijestim nadležno Ministarstvo', naveo je ministar Rajčević.

Predložio je Blaženki Divjak da njegovom Ministarstvu dostavi spisak imena i prezimena za koje želi da se obavi provjera. 'Nadležne institucije iz Republike Srpske odmah će preduzeti potrebne radnje kako bi organima Republike Hrvatske bilo odgovoreno u najkraćem mogućem roku', najavio je Rajčević.

Dvoje ministara suglasilo se i da zajedno s ostalim nadležnim organima država iz regije ostaju na istom zadatku borbe protiv negativnih pojava u visokom obrazovanju, uz očekivanje da će međusobna suradnja biti uspješno nastavlјena.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više